Hlavní obsah

Soud potvrdil podmínku podnikateli za obecné ohrožení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na 30 měsíců potvrdil v pátek Krajský soud v Ostravě opavskému podnikateli Kamilu Kolkovi kvůli zřícení stropů v ostravském Módním domě Ostravica-Textilia 7. dubna 2000.

Foto: Jiří Smutný

O vzpomínkovou akci byl živý zájem

Článek

Stejný trest pro obecné ohrožení soud v odvolacím řízení potvrdil i Kolkovu podřízenému Vilému Lasákovi, který dohlížel na stavební práce. Vysoké peněžité tresty, které oba odsouzení dostali loni dostali od ostravského okresního soudu, nadřízená instance v pátek zrušila.

Kolek byl potvrzením viny zcela konsternován a verdikt odmítl komentovat. "Nemám rád sociální demokracii a Miloše Zemana. Ale souhlasím s ním v tom, že novináři jsou póvl, hnůj a hovada," řekl po opuštění soudní síně.

Kolkova firma Silesia Holding se stala vlastníkem historické budovy začátkem roku 2000 a ihned začala s rozsáhlou rekonstrukcí. "Stavební úpravy realizovali bez stavebního povolení," potvrdil v odůvodnění rozsudku člen krajského trestního senátu Miroslav Vrbata.

Odmítl obhajobu odsouzených, že budova měla skrytou technickou závadu a stavební povolení by havárii nezabránilo. Pokud by totiž podle odborníků firma provedla řádné statické měření a dodržela technologické postupy, nemusely se tři stropy v horních podlažích domů zřítit.

Nakupující měli štěstí

Ke zřícení tří stropů a části střechy v Módním domě Ostravica-Textilia došlo v době, kdy v dolních patrech byly desítky zákazníků a prodavaček. "Při zásahu do nosné konstrukce se přetížil rohový pilíř a zřítila se část střechy a stropů," tvrdila obžaloba, kterou soud uznal v plném rozsahu.

Souhlasil i s tím, že jen shodou okolností nedošlo ke zřícení budovy do přilehlé ulice a k propadnutí čtvrtého stropu mezi nakupující. Od havárie je módní dům, pocházející z 30. let minulého století, mimo provoz. Nosné zdi byly na náklady města staticky zabezpečeny, horní patra domu jsou dodnes plné zříceného a provlhlého zdiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám