Hlavní obsah

Soud potvrdil bývalé striptérce tři roky za kuplířství

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Skupina kuplířů z Bruntálska v čele s 39letou bývalou striptérkou Zdeňkou Kosíkovou ve čtvrtek u ostravského krajského soudu neuspěla s odvoláním proti trestům, které jim vyměřil loni v únoru Okresní soud v Bruntále. Ten poslal Kosíkovou na tři roky do vězení a dalším dvanácti lidem vyměřil podmíněné či peněžité tresty.

Foto: Josef Prodělal
Článek

Kosíková musí podle rozsudku navíc zaplatit 100 tisíc korun. Devět odsouzených včetně Kosíkové se odvolalo, krajský soud ale žádnému z nich trest nezmírnil. Soud organizované skupině českých kuplířů prokázal, že v letech 1997 až 98 do erotických podniků v Německu, Švýcarsku, Rakousku a v dalších zemích dopravili několik desítek žen.

Ne všechny přitom věděly, čím se budou muset v zahraničí živit. Kuplíři některým z nich slíbili, že budou pracovat jako tanečnice a striptérky, ale skutečnost byla podle soudce nakonec jiná. Ženy zůstaly po příjezdu na místo bez prostředků a prostituce byla často jediný způsob, jak si pomoci k penězům.

"Byly postaveny před hotovou věc. Byl to nepřímý nátlak," usnesli se soudci. Dívky dostávaly podíl ze zisku z konzumace šampaňského v takzvaném separé, kde byly nápoje podstatně dražší než ve veřejné části klubu. V separé pak poskytovaly erotické služby, od sexuálních masáží až po pohlavní styk.

Hlavní líčení trvalo dva a půl roku

S podnikáním v erotické oblasti Kosíková začala už počátkem 90. let, kdy tančila ve švýcarských barech. Poté, co získala zkušenosti v erotické branži, rozhodla se po návratu do vlasti začít podnikat na vlastní pěst. Dokazování bylo podle soudců velmi rozsáhlé, řada svědků musela přijet ze zahraničí, a tak hlavní líčení u soudu prvního stupně trvalo dva a půl roku.

Žena, která před časem strávila celý rok ve vazbě, od počátku popírá, že by dělala něco špatného. Vyhlášení rozsudku se neúčastnila. "Nikomu jsem prostituci nesjednávala, jsem souzená jen za to, že jsem mohla tušit, že si tam některé holky přivydělávají sexem," uvedla již dříve na dotaz Práva. Rozsudek druhého stupně je pravomocný a nelze proti němu podat řádné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám