Hlavní obsah

Soud potrestal obchodníky s extází

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za obchod s taneční drogou extáze vyměřil v pondělí Městský soud v Brně tresty sedmičlenné partě, která loni v listopadu v Brně prodala policejnímu agentovi 3 tisíce tablet za 350 tisíc korun. Dva hlavní aktéři si odsedí 4 roky, jeden 3 a půl roku, tři tresty jsou podmíněné a jednoho mladíka soud zprostil obžaloby.

Foto: Leona Roháčková
Článek

"Obžalovaní doplatili na svoji chamtivost a nedůvěru. Drogy měl zákazníkovi předat pouze Martin Gross, ale všichni ostatní obžalovaní přijeli na místo obchodní schůzky ze strachu o svoji odměnu. Kdyby zůstali doma, je možné by se před soud vůbec nedostali," řekl soudce Městského soudu v Brně Michal Kabelík.

Zásilku drog shánělo několik lidí

Celý případ se začal odehrávat loni v říjnu, kdy se nastrčený policejní agent seznámil s jedním z party Martinem Grossem, od kterého se údajně dala extáze sehnat. Policista požádal Grosse, aby mu přinesl nějaké vzorky, aby si mohl ověřit kvalitu drogy.

Napoprvé si od Grosse koupil pouze 30 tablet za 4 tisíce korun, ale pak projevil zájem o 5 tisíc tablet. To nebyl tak snadný úkol, proto se do shánění drog zapojili všichni Grossovi přátelé, z nichž se někteří viděli před soudem vůbec poprvé. Sehnat alespoň 3 tisíce tablet se nakonec podařilo další obžalované Elišce Kocourkové a ta je s dalším pomocníkem přivezla do garáží komplexu Brna Carrefour ve Vídeňské ulici, kde čekal kupec.

Hraná lítost

Podle závěru soudu byl Gross hlavním organizátorem obchodu a dostal proto čtyři roky vězení. S nepodmíněnými tresty odešli od soudu ještě další dva mladíci, ale důvodem jejich odsouzení do vězení nebyl výrazný podíl na prodeji extáze, ale především nedávné trestní stíhání za jiné činy, za které jim soud v Brně uložil souhrnné tresty.

Obžalovaní se pokusili na poslední chvíli snížit rozsudky tím, že se snažili projevit lítost nad svým jednáním. "Teprve ve vazbě jsem si uvědomil, co by se stalo, kdyby se drogy dostaly do rukou odběratelům na nějaké párty, tak jsem z toho byl smutný," řekl před vynesením trestů jeden z obžalovaných.

Státní zástupce Jan Sladký však jejich slovům nevěřil a členy gangu označil za bezcitné a lhostejné asociály, kteří parazitují na zdraví jiných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám