Hlavní obsah

Soud poslal bývalého šéfa liberecké policie do vězení

Právo, Pavel Smrž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Rozsudkem na čtyři roky vězení skončil v Liberci soudní proces s bývalým policejním ředitelem v Liberci Miroslavem Dvořákem. Odsouzený expolicista se na místě odvolal ke krajskému soudu. Předtím neúspěšně předložil nové důkazy ve svůj prospěch, zejména doklady a faktury svědčící o řádném hospodaření.

Foto: Barbora Silná, Právo

Bývalý policejní ředitel Miroslav Dvořák

Článek

Státní zástupce Radim Kadlček navrhl pro Dvořáka čtyřletý nepodmíněný trest a zákaz činnosti na deset let. Návrh soud v rozsudku akceptoval. Pro další tři obžalované policisty navrhla obžaloba podmíněné tresty. Dva z nich dostali podmíněné tresty, třetí byl zproštěn obvinění. Sám Dvořák k soudu nepřišel.

Obžalovaní policisté čelili skoro dva roky obvinění za braní úplatků, podvodu, zneužití pravomoci veřejného činitele a zkreslování údajů o hospodaření. Dvořákovi hrozila sazba až do osmi let vězení.

Úplatek za radary u škol

„Obžalovaný Dvořák zneužíval svého postavení a jednal jako středověký feudál. Zavedl regionální klientelismus,“ řekl v závěrečné řeči žalobce Kadlček. Dodal, že je o Dvořákově vině přesvědčený z důkazů v dokumentech, z výpovědí svědků i z legálních odposlechů.

„Žádal úplatek 250 tisíc korun za zavedení projektu radary u škol, nařídil stornování dopravního přestupku náměstka hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Martina Seppa (ČSSD), využíval policisty i služební vozy k soukromým pracím na svém domě i v rekreačním středisku policie ve Starých Splavech na Českolipsku,“ shrnul žalobce.

Financoval plyšové policisty

Dvořák popíral svou vinu od začátku procesu loni v říjnu. „Cítím v tom politický tlak. Příkaz k některým kontrolám vydal osobně tehdejší ministr vnitra Ivan Langer, a to není obvyklé,“ řekl Dvořák. Poukázal, že upomínkové plyšové policisty nebo novoroční ohňostroj financoval ze svých peněz.

„Naši závěrečnou řeč jsem postavil na nedostatcích v právním výkladu a na metodických chybách. Dnes jsem přinesl nové písemné důkazy o Dvořákově nevině,“ ukázal obhájce. „Můj mandant dodával svůj majetek, který je zabudován v objektech Policie v Liberci. Nařídil jízdy kvůli odvozu tohoto stavebního materiálu, ovocných stromků, růží, nástěnek a ne z důvodu zneužívání pracovníků údržby pro osobní potřeby,“ shrnul obhájce.

Ředitel Miroslav Dvořák působil na okresním policejním ředitelství v Liberci od roku 2003 do roku 2008. Zavedl přísná pravidla a zasadil se o rychlejší zřízení krajské policie v Liberci. V únoru, necelé dva měsíce po velkém soukromém ohňostroji pro policisty, ho zatkla policejní inspekce a Dvořák následně strávil ve vazbě sedmdesát dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám