Hlavní obsah

Soud poprvé pustil na svobodu doživotně odsouzeného vězně

Právo, Matěj Říha, Radim Vaculík

Okresní soud v Sokolově propustil na podmínku z vězení Františka Müllera, který byl odsouzen v Německu k doživotnímu trestu za pokus o vraždu klenotníka z roku 1995. Trest si odpykával ve věznici v Horním Slavkově, jejíž brány v pátek odpoledne opustil.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je to historicky první doživotně odsouzený vězeň, který byl takto propuštěn na podmínku,“ řekla Právu mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Mezi českými odsouzenci na doživotí byl přitom Müller výjimkou - vlastní rukou totiž nikoho nezabil. Německý soud mu trest uložil za účast na loupežném přepadení, které skončilo těžkým zraněním klenotníka.

Do hlavy jej střelil Müllerův komplic, který byl souzen v Česku a dostal trest 13,5 roku vězení. Klenotník podle dostupných informací přežil, avšak s těžkými následky.

V loňském roce opustil vězení také Jiří Kajínek, jenž byl k doživotí odsouzen za dvojnásobnou vraždu. Jeho případ byl rozdílný v tom, že o propuštění nerozhodl soud. Milost mu udělil prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Stěžoval si u soudu

Müller žádal o propuštění z vězení již v minulosti. Jeho žádost doputovala až k Ústavnímu soudu. Podle německých předpisů totiž mohl požádat o propuštění po 15 letech ve vězení, podle českých až po 20 letech.

Ústavní soud tehdy rozhodl, že musí dostat přednost česká právní úprava, a to právě proto, že si odpykává trest v Česku. V jeho případě dvacetiletá lhůta shodou okolností uplynula o několik měsíců později.

Müller si nejprve odpykával trest ve Straubingu v Bavorsku, tamní ministerstvo spravedlnosti jej však později předalo k výkonu trestu do Česka. Müller s tím nesouhlasil. V souvislosti s uznáním trestu a umístěním do věznice s ostrahou podal v minulosti dvě ústavní stížnosti, avšak neuspěl.

Podal také stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, v níž poukazoval na to, že přeložení do Česka pro něj znamenalo zhoršení podmínek hned v několika směrech. Soud stížnost v roce 2011 odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám