Hlavní obsah

Soud po 7 letech potrestal strážníky z Mladé Boleslavi za bití bezdomovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Nekonečné peripetie s bezdomovci řešili dva strážníci městské policie v Mladé Boleslavi dost svérázně, sice účinně, ale za hranou zákona. Bezdomovce odváželi za město, kde je podle rozsudku bili či kopali. Teď jsou Martin Roučka a Jaroslav Bělský pravomocně odsouzeni.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Takřka po sedmi letech padl verdikt, strážníci z Mladé Boleslavi jsou odsouzeni za bití bezdomovců.

Článek

„Obžalovanému Martinu Roučkovi byl uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání tří let, který byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání tři a půl roku,“ potvrdil předseda senátu a tiskový mluvčí trestního úseku Krajského soudu v Praze Jiří Wažik.

K tomu navíc padl 3,5letý zákaz práce v bezpečnostních složkách. Jaroslav Bělský dopadl podobně, jen podmínku a zákaz práce u policie má o půl roku kratší, tedy na tři roky.

Rozsudek padl ke konci minulého roku, nyní už je pravomocný. Odsouzení, a dokonce ani jejich někdejší nadřízení s ním ale nejsou moc spokojeni.

Chvaty ani taser nezabraly. Policisté zastřelili muže, který demoloval letiště v Mladé Boleslavi

Krimi

„Oba chtějí podat ještě opravný prostředek, dovolání, takže to chtějí dál řešit. Už je to jejich soukromá věc. Byli po nabytí právní moci rozsudku vyřazeni z pracovního poměru, odešli do civilního zaměstnání,“ řekl Novinkám ředitel mladoboleslavské městské policie Tomáš Kypta.

Trest nechtěl hodnotit. „Nebudu to komentovat, i my jsme ale přesvědčeni jako oni, že by to tak nemělo být. Lidi nám pořád dokola volají a jsou zoufalí, že je někde bezdomovci obtěžují, že se stále někde povalují, pro všechny je to frustrující,“ dodal Kypta.

Podle dřívějších informací byl jedním z poškozených a bitých bezdomovců i drogově závislý člověk, s očividnými kožními defekty a boláky, který si vyhlédl na ulici ženu s kočárkem a hrozil, že když mu žena nedá peníze, bude sahat do kočárku na dítě.

Foto: Městská policie, Právo

Bezdomovci v Mladé Boleslavi. Útočiště nacházejí i v kontejnerech na odpad.

Terčem útoku strážníků byli i další lidé bez domova, z nichž někteří z města raději zmizeli, další u soudu vypovídali.

„Naložili mě ve městě do auta, vyvezli někam k lesu za město. Musel jsem se zout, boty zahodili. Začali mě mlátit. Když jsem spadl na zem, tak mě kopali. Zůstal jsem ležet na zemi,“ vypovídal před téměř sedmi lety při zahájení soudní pře jeden z napadených, který tehdy dorazil velmi slušně oblečený a nevypadal jako bezdomovec.

„Připadá mi to, jako když v 70. letech policajti vytáhli disidenty za Prahu na pole, tam je vyhodili z auta a svlékli do naha,“ komentoval tehdy případ mladoboleslavský soudce Rudolf Havelka.

Oba strážníci vinu od počátku odmítali. „Nic z toho není pravda. Vždycky jsme je jenom zkontrolovali, zjistili totožnost, zaevidovali přestupek a odjeli. Víc ani nemůžeme,“ uvedl Bělský.

Oba shodně vypovídali, že snaha omezit pohyb bezdomovců po městě je jako boj s větrnými mlýny, bývají často opilí, smrdutí, válejí se ve vlastních výkalech a nejsou žádné páky na to, jak je přimět, aby se takto nepohybovali v ulicích.

Foto: Městská policie , Právo

Bezdomovci v Mladé Boleslavi často přespávají u bytových domů.

I soudce připustil, že obvyklé postupy jsou proti těmto lidem zcela neúčinné. Podle soudů ale bylo prokázáno týrání, takže strážníci byli potrestáni.

Teď se ještě musí vypořádat s městem. To jim totiž na soudní výlohy poskytlo půjčku. Každý podle informací mluvčí města Šárky Charouskové dostal 140 tisíc korun.

„Pro práci u městské policie je potřeba bezúhonnost, takže byl rozvázán pracovní poměr. Město jim sestavilo splátkový kalendář, aby nemuseli částku vracet celou najednou,“ potvrdila Charousková.

Trnem v oku bylo zastáncům bezdomovců i vyznamenání, které jeden ze strážníků krátce před zahájením trestního líčení dostal od města.

„Bylo to za odsloužené roky u městské policie. Tehdy byl u policie patnáct let, není co žádat zpět a není důvod to nějak měnit. Prostě si tenkrát odsloužil dané roky,“ doplnila mluvčí města.

Policie si došlápla na dva muže, co na sítích vyslovili uznání střelci z Prahy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám