Hlavní obsah

Soud osvobodil policistu, který zastřelil ženu při honičce

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odvolací soud v úterý potvrdil verdikt, kterým Obvodní soud pro Prahu 5 v zimě osvobodil bývalého policistu Jiřího Tišlera. Toho obžaloba vinila z usmrcení z nedbalosti, protože před čtyřmi lety zastřelil při policejní honičce na pražské Strakonické ulici ženu. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Bývalý policista Jiří Tišler

Článek

Podle soudce Václava Kašíka neměl Tišler ve vypjatých momentech během honičky dost dobře šanci důkladně vnitřek auta zkontrolovat. „Ve chvíli, kdy na obžalovaného ten řidič najíždí, policista uskakuje, nemůžeme po něm chtít, aby pečlivě zkontroloval vnitřek auta. To je absurdní,“ uvedl Kašík.

„Jsem rád, jak soud rozhodl. Stala se tragická událost, ale na jejím základě nemůžeme zrušit oprávnění policie, kterým je chránit životy našich občanů,“ prohlásil po skončení jednání Tišler.

Ke střelbě došlo v únoru 2012 v Praze 5 na Strakonické ulici. Policejní hlídka chtěla zastavit kradené auto, jeho řidič ale před ní začal ujíždět. Následně naboural do policejního auta a chtěl najíždět na Tišlera. Ten po autě devětkrát vystřelil. „Mířil jsem na kola vozidla,“ hájil se Tišler. Řidič ale pokračoval dále v ujíždění, přejel dokonce do protisměru frekventované Strakonické.

Řidič po několika stovkách metrů z auta utekl, na sedadle spolujezdce ale zůstala mrtvá žena.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Tišler tvrdí, že ani během předchozí souběžné jízdy kromě řidiče v autě nikoho neviděl. „Já jsem si byl jistý, že tam nikdo není, že je tam řidič sám. Proto jsem pálil jenom na pravou stranu vozidla,“ stál si za svým při lednovém jednání Tišler, kterému hrozilo až šestileté vězení.

Málo informací?

Obvodní soud pro Prahu 5 Tišlera letos v únoru obžaloby zprostil. Podle soudkyně Veroniky Cukertové byl důležitým důkazem zvukový záznam z policejního vozu, ze kterého podle ní vyplývá, že policisté byli přesvědčeni, že je řidič v autě sám.

S tím ale státní zastupitelství nesouhlasilo, a podalo proto odvolání. „Podle našeho názoru neměl obžalovaný dostatek informací v dostatečné kvalitě, aby zbraň použil,“ uvedl v úterý státní zástupce Stanislav Potužník. „Nemohli vidět prázdnou sedačku, nemohli vidět prázdný prostor. Muselo tam být něco, co je upozornilo na to, že tam ta osoba je, protože objektivně tam ta osoba byla,“ dodal.

Proti tomu se ohradil Tišlerův právní zástupce. „Objektivní skutečnost, že poškozená byla ve vozidle, neznamená, že můj klient nepostupoval v souladu se zákonem,“ řekl advokát.

Případ Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dvakrát odložila s tím, že Tišler se nedopustil žádné chyby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám