Hlavní obsah

Soud odmítl dovolání podnikatele, který podvedl fotbalisty Limberského s Daridou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání podnikatele Čeňka Pazderky, jenž si má odpykat sedm let za podvody a zpronevěru. O peníze připravil někdejší fotbalové reprezentanty Davida Limberského a Vladimíra Daridu, a to při transakcích s auty. Měl by jim také uhradit škodu. Soud rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil ve své databázi odůvodnění.

Foto: Právo

Čeněk Pazderka u soudu

Článek

„Ze skutkových zjištění neplyne, že by se jednalo o legální obchodní transakce, jak obviněný tvrdil, protože z nich jsou patrné zcela jiné okolnosti," stojí v usnesení. Pazderka má možnost obrátit se na Ústavní soud, musel by argumentovat porušením základních práv.

Letos v lednu po Pazderkovi pátrala policie, vězení se vyhýbal. Nyní už v pátrání podle policejního webu nefiguruje.

Podvedl Limberského i Daridu, připravil je o miliony. Teď se vyhýbá vězení

Krimi

Soud v Plzni ani Vrchní soud v Praze neměly o Pazderkově vině pochybnosti. „Zmocňoval se cizích finančních prostředků, ať šlo o přítele, jehož důvěřivosti zneužil, nebo o obchodního partnera, nebo o osobu, která mu byla doporučena k obchodu," shrnula loni v prosinci Pazderkovo počínání předsedkyně odvolacího senátu Lenka Konopová.

Zneužitým přítelem byl tehdejší hráč prvoligové Viktorie Plzeň Limberský. Pazderka od něj postupně vylákal miliony a tvrdil mu, že peníze použije na nákup luxusních aut, která se ziskem prodá. Hráč na sebe také nechal napsat několik úvěrových smluv na auta, která nepoužíval. Splátky měl podle dohody platit Pazderka, leasingové společnosti ale urgovaly Limberského.

Oprava bouraného bentley

Zároveň Pazderka Limberskému nabídl zprostředkování opravy vozu značky Bentley, s nímž opilý fotbalista havaroval v roce 2015 v Praze. Hráč mu proto poslal jako zálohu 1,5 milionu. Pazderka ale zaplatil firmě, která opravu prováděla, jen přes 1,1 milionu a zbývající peníze nevrátil.

Úředník, který nelegálně převedl Limberského bentley, je stíhán za další prohřešek

Krimi

Podvodně Pazderka připravil o peníze i Daridu. Podnikatel slíbil hráči berlínské Herthy a bývalému kapitánovi fotbalové reprezentace zprostředkování prodeje jeho vozu BMW. Auto skutečně prodal, sportovci ale odevzdal jen část peněz.

Reklama

Výběr článků

Načítám