Hlavní obsah

Soud o požadavku Kinského opět nerozhodl

Novinky, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DĚČÍN

Na 9. října odročil ve středu děčínský okresní soud projednávání žaloby Františka Oldřicha Kinského, který se domáhá na Ministerstvu vnitra ČR vydání loveckého zámečku Tokáň nedaleko Jetřichovic a dalších dvou budov v jeho areálu. V zámečku je turistická ubytovna.

Foto: Petr Novák

Natáčecí štáb u klientky Spokojeného domova.

Článek

Soudkyně Jana Havlová tak vyhověla právnímu zástupci Kinského Jaroslavu Čapkovi, který požádal o čas na vypracování závěrečné řeči.

"Můj klient na žalobě nadále trvá a domáhá se svého vlastnického práva," prohlásil Čapek s tím, že v průběhu jednání zpochybnil pravost konfiskačních výměrů poskytnutých soudu Státním ústředním archivem a požadoval výslech odpovědného pracovníka této instituce. "Soud nemá pochybnosti o jejich pravosti," konstatovala soudkyně a požadavek advokáta zamítla.

Podle právní zástupkyně ministerstva vnitra Kinský nikdy neprokázal, že je majitelem zámečku Tokáň, navíc proti konfiskaci nebyly v zákonné tříleté lhůtě podány námitky ."Žalobu zamítáme, na tento případ se také vztahují dekrety prezidenta Beneše," oponovala právní zástupkyně ministerstva.

Čapek stále věří v úspěch

"Jsem smutný z toho, že soud dnes nepřipustil mé zpochybňující argumenty. Přesto věřím, že nakonec se svou obžalobou uspějeme," prohlásil po středečním soudním jednání Čapek.

Mezi účastníky soudního jednání byl také místohejtman Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD). "Nejsem tady jako politik, ale jako syn rodičů, které nacisté odvlekli do lágru. Dnes tady právní zástupce obhajuje potomka nacistů. Udělám všechno co je v mých silách, aby tito lidé nedosáhli svého," svěřil se Právu rozčilený zástupce hejtmana.

Kinský ve své žalobě zároveň požaduje navrácení pozemků v Národním parku České Švýcarsko a v jeho okolí. Dva z dalších objektů na Tokáni vlastní nizozemští podnikatelé, kteří je pronajali Růženě Kleinhamplové. V domech jsou v provozu penzión a turistická ubytovna. Další z bývalých loveckých zámečků patří ministerstvu vnitra a jeden využívá správa národního parku.

Kinského otec vítal v Čechách Hitlera

Podle Kleinhamplové se dají v archivech najít snímky dokládající, že otec Františka Oldřicha Kinského byl nacista. Hitler ho prý osobně na Tokáni navštívil. "Podle mě nemá nárok na tenhle majetek ani jeho syn," je přesvědčena Kleinhamplová. Například existuje archivní fotografie z října 1938 kdy v České Kamenici vítali Adolfa Hitlera. Je na ní s Hitlerem zachycen i Oldřich Ferdinand Kinský.

Kinský chce od Národního parku České Švýcarsko získat i čtyři tisíce hektarů pozemků, což je polovina pozemků, na kterých se park rozkládá. Jeho ředitel Zdeněk Patzelt je ale přesvědčen, šedesát let po válce je nesmyslné popírat smysl tehdejších zákonů. "S ohledem na minulost zdejší větve rodu Kinských to zpochybňuje výsledky poválečného uspořádání. Na válku by pak mohly doplácet i další generace," soudí Patzelt.

Související témata:

Výběr článků

Načítám