Hlavní obsah

Soud nevěřil mladíkovi, že chtěl jen loupit. Potvrdil mu 15 let za pokus o vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetiletý Jiří Sasák stráví příštích 15 let za mřížemi za pokus o vraždu řidiče přepravní služby. Sasák, který muže třikrát bodl do zad, neuspěl ve středu u Vrchního soudu v Praze se svým odvoláním, ve kterém trval na tom, že vraždit nikoho nechtěl. Odvolací soud svým rozhodnutím potvrdil červencový verdikt pražského městského soudu.

Eskorta přivádí Jiřího Sasáka k souduVideo: Novinky

 
Článek

Sasák v odvolání žádal změnit právní kvalifikaci z pokusu o vraždu na loupež, protože chtěl prý jen ukrást auto. Soud ale nepřesvědčil.

„Obžalovaný poškozenému nedal nijak najevo, že by se chtěl zmocnit jeho vozidla. Bez jakéhokoliv varování započal s útokem vůči poškozenému. Útok byl zákeřný, zezadu a byl veden velkou silou,“ odůvodnil zamítavé rozhodnutí předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Máme tedy za to, že se v daném případě nejedná o loupež, ale o pokus vraždy,“ doplnil.

Věděl jsem, že nad sebou ztrácím kontrolu, tvrdí mladík, který pobodal řidiče

Krimi

Sasák loni v červenci pobodal řidiče služby Bolt, u které si předtím objednal jízdu. Nechal se odvézt do méně frekventované ulice v pražských Vršovicích. Tam vytáhl na řidiče sedmnácticentimetrový kuchyňský nůž a třikrát ho bodl do zad.

U hlavního líčení mladík tvrdil, že se poškozený na nůž v podstatě nabodl sám, jak se po Sasákovi oháněl. Řidiči se podařilo z auta utéct.

Sasák si po útoku přesedl na místo řidiče a vyrazil do Zličína za matkou. Tam už ale nedojel, začala ho pronásledovat policejní hlídka a mladík nakonec autem naboural v Krči, kde ho policie zadržela.

Byl jsem v psychóze, tvrdil

Jak u hlavního líčení, tak i v odvolání Sasák tvrdil, že vraždit rozhodně neměl v plánu a nůž si s sebou vzal jen k zastrašení. „Plán směřoval k získání vozu, rozhodně neplánoval zranit nebo usmrtit poškozeného,“ uvedl u odvolacího soudu Sasákův advokát Michal Kellner, který dále podotkl, že „se bohužel hlavním aktérem této události stal nůž“.

„Mám za to, že je tam dost závažných důvodů, aby ta právní kvalifikace byla jiná. Byl jsem intoxikován, v určité psychóze. Jsem vinen, ale ne pokusem o vraždu,“ prohlásil na závěr jednání Sasák.

Chtěl jsem jen ukrást auto, hájil se mladík. Za pobodání řidiče dostal 15 let

Krimi

U pražského městského soudu v květnu Sasák uvedl, že chtěl pouze ukrást auto, aby se mohl dostat za matkou, se kterou chtěl údajně řešit své problémy, protože byl prý „fyzicky i psychicky týrané dítě“.

V inkriminovaný den opustil psychiatrickou léčebnu v Bohnicích, kde se týden léčil ze závislosti na alkoholu a pervitinu. Cestou domů si prý koupil vodku a pár piv, což údajně doma zkombinoval se dvěma platy léků. Po zadržení měl v krvi přes 1,5 promile alkoholu.

Sasák je odsouzený také za poškození cizí věci. Měsíc před útokem totiž na benzínce v Praze 10, kde pracoval, v opilosti zdemoloval zaparkované auto, když ručním hasicím přístrojem vymlátil okna, prorazil přední dveře, urazil zrcátka, rozbil zadní směrovky a nakonec interiér auta hasičákem vystříkal.

Reklama

Související témata:
Jiří Sasák

Výběr článků

Načítám