Hlavní obsah

Soud bude opět rozhodovat o obnově Kajínkova procesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský krajský soud bude ve středu po dvou měsících pokračovat v jednání o obnově procesu s dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem. Mimo jiné má vyslechnout policistu, který byl na místě vraždy mezi prvními.

Foto: Lukáš Prokeš

K výročí 145 let od založení Sboru dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I. patřila oslava slavnostního předání nového materiálně- technického vybavení.

Článek

"Pokud tento svědek přijde a nestane se žádná jiná mimořádná věc, mohli bychom ve čtvrtek rozhodnout," řekl předseda senátu Tomáš Bouček.

Korunní svědek nevypovídal

Kajínek byl k doživotí odsouzen v červnu 1998 za to, že v roce 1993 v borských serpentinách pod plzeňskou věznicí zastřelil Štefana Jandu, Juliána Pokoše a postřelil Vojtěcha Pokoše. Kajínek svou vinu vždy popíral. Jeho advokát Kojla Kubíček nyní tvrdí, že má nové důkazy o nevině svého klienta a dožaduje se obnovy řízení.

Dvě jednání se uskutečnila už v květnu a v červenci. Dosud vyslechnutí svědci hovořili v Kajínkův prospěch. Pouze Vojtěch Pokoš, který kdysi Kajínka před soudem usvědčil, odmítl tehdy vypovídat. Nepotvrdil tedy, že na něj Kajínek střílel. Dva Pokošovi bývalí spoluvězni u soudu uvedli, že Pokoš řekl, že Kajínek nestřílel. Údajně také řekl, že mu policisté slíbili za falešné svědectví úplatu.

Do soudní síně pouze se vstupenkou

Předseda senátu udělá podobná opatření proti přeplnění soudní síně jako při minulých jednáních. Dovnitř se dostanou jen lidé, kteří budou mít vstupenky. Tyto lístky, na nichž je razítko soudu a vyznačen den jednání, budou před líčením k dispozici u justiční stráže. Bezpečnostní opatření budou zřejmě stejně přísná jako minule.

Kajínek si odpykává trest ve valdické věznici. Nyní již několik dnů čeká na jednání v borské věznici v Plzni.

Může být i propuštěn

Pokud soud nový proces zamítne, může si Kajínek podat stížnost k Vrchnímu soudu v Praze. Pokud soud rozhodne o obnově procesu, přestane platit rozsudek, který poslal Kajínka na doživotí do vězení.

Teoreticky by tedy mohl být tímto dnem volný, protože předcházející jedenáctiletý trest za loupež mu vypršel již 14. července. Soud by ho však zřejmě nepropustil, ale vzal ihned do vazby do té doby, než se v obnoveném procesu rozhodne o jeho vině či nevině.

Reklama

Související články

Hlavní svědek v kauze Kajínek odmítl vypovídat

Klíčový svědek v případu doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka, který se u plzeňského krajského soudu domáhá obnovy řízení, v úterý odmítl vypovídat. Vojtěch...

Soud o Kajínkovi odročen na září

Jednání o obnově procesu s doživotně odsouzeným Jiřím Kajínkem bude pokračovat až po prázdninách. Soudci Krajského soudu v Plzni ve středu případ odročili...

Výběr článků

Načítám