Hlavní obsah

Soud o Kajínkovi odročen na září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Jednání o obnově procesu s doživotně odsouzeným Jiřím Kajínkem bude pokračovat až po prázdninách. Soudci Krajského soudu v Plzni ve středu případ odročili na 22. září, neboť Kajínkův obhájce Kolja Kubíček trval na předvolání dalšího svědka - bývalého policisty Martina Koleny.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Jako první v roli svědka dnes vystoupil bývalý policista Jaroslav Kronďák, který úzce spolupracoval s podnikatelem Štefanem Jandou zavražděným v roce 1993. Kronják působil značně nervózně, a protože si téměř nic nepamatoval, jeho výpověď nic nového nepřinesla. "To, co bylo na Nově, bylo krásně sestříhané. Udělali ze mě i z celé rodiny blba," řekl rozhořčeně.

Druhým bodem dnešního líčení pak bylo promítání vyšetřovacího pokusu, podle kterého svědek Jan Oros nebyl před jedenácti lety schopen vidět z oken borské věznice Jandovu mazdu, ve které byl i se svým osobním strážcem zavražděn.

Oros totiž hned na začátku projednávání návrhu na obnovu procesu v květnu řekl, že střelbu viděl, ovšem spáchal ji muž menší než Kajínek. Pachatel se také podle něj po chvíli vrátil na místo činu a zamíchal se do přihlížejícího davu.

Kajínek následně oponoval: "Ve spisech je zaznamenáno, že vůz samovolně odjel po výstřelech a smrti Jandy níž, než původně vůz stál a kde také došlo ke střelbě," podotkl Kajínek. Navíc upozornil, že zeleň v okolí je jiná než před lety.

Mohl vraždit vrah najatý v Tachově

Tvůrci pořadu Na vlastní oči z 26. ledna letošního roku - Josef Klíma a Janek Kroupa, kteří Kajínkův případ mapovali, dnes předstoupili také. "Osoby před kamerou, které jsme z valné části sami kontaktovali, vypovídaly zcela jinak než před lety před soudem. My nebojujeme za nevinu Kajínka, ale za to, aby se objasnila celá pravda o tomto případu. O to se snažíme celé čtyři roky," řekl dnes Klíma.

Zmínil se také o Tachovu a najatém vrahovi, který měl za milión korun jednoho z místních podnikatelů zabít. Jako zálohu dostal sto tisíc korun a když nakonec z objednávky sešlo, peníze si mohl nechat s tím, že si to odpracuje jinde - v borských serpentinách.

Kajínek byl za dvojnásobnou vraždu odsouzen k doživotí v červnu 1998. Střelbu tehdy přežil pouze bratr Juliána Pokoše Vojtěch, který v hlavním líčení označil Kajínka jako střelce. Kajínkův advokát se domnívá, že má v rukou nová fakta, která potvrdí nevinu jeho mandanta.

Vyslechnutí svědci skutečně zatím hovořili v Kajínkův prospěch. Klíčového svědectví Vojtěcha Pokoše se však nedočkal, protože ten včera odmítl vypovídat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ČT: Svědek označil Kajínka za střelce

Před jedenácti lety měl Jiří Kajínek v borských serpentinách u Plzně zastřelit podnikatele Štefana Jandu a dva tělesné strážce těžce zranit. Za vraha...

Advokát: Přeprava Kajínka byla nehumánní

Nájemný vrah Jiří Kajínek změnil načas bydliště. Vězeňská služba ho v noci na neděli převezla z valdické věznice do Plzně. Novinky o tom informoval Kajínkův...

Kajínek nestřílel, vypověděli svědci

Nechvalně známý vězeň Jiří Kajínek, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu na doživotí, v pondělí po šesti letech opět stanul před soudem. Za zvýšených...

Výběr článků

Načítám