Hlavní obsah

Sociálka na otce poslala policii, děti to vyděsilo

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo kontroly na logopedii čekal na dva bratry ve věku pět a šest let hodně nepříjemný zážitek. Při nedávné cestě autem k lékaři je totiž s jejich otcem zastavila policie a několik desítek minut je držela na místě. Hrozilo dokonce, že policisté děti otci odeberou. Bratři se přitom měli vrátit k matce po předchozí domluvě až následující den.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Policii na otce s dětmi poslal podle zjištění Práva orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), tzv. sociálka.

Na podivný případ z Kroměřížska už Právo upozornilo dříve s tím, že policie a státní zastupitelství odložily podezření na týrání obou bratrů, kterých se měla dopouštět jejich matka, aniž by si ve složité medicínské záležitosti vyšetřovatelé vyžádali znalecký posudek.

Dětská lékařka i psycholožka chlapců upozornily, že matka může trpět velmi vzácným Münchhausenovým syndromem. Při něm pečující osoba, zejména matka, předstírá, zesiluje nebo uměle u dítěte navozuje zdravotní obtíže.

Vyšetřovatelé ale na základě výslechu dědy a babičky obou bratrů, matky či její nadřízené v práci rozhodli, že se nic neděje.

Děti byly po dobu vyšetřování svěřeny předběžným opatřením do péče otce. Když státní zastupitelství případ odložilo, měla se péče o děti vrátit do původního stavu, tedy měly jít zpět k matce. S tím se ale otec těžce smiřoval, děti odmítl předat do prostředí, kde jim podle lékařky hrozila i smrt.

Po několika dnech se podvolil — i kvůli tomu, že soud bude o osudu dětí za několik dnů znovu rozhodovat. Se soudní vykonavatelkou se proto dohodl, že určený den přiveze děti, aby si je matka převzala.

O dohodě věděla, přesto burcovala

I když podle informací Práva pracovnice sociálky v Kroměříži o této dohodě věděla, přesto den předtím, než měly být děti předány, zburcovala místní policii.

„Vypadalo to, že děti jsou snad nezvěstné, a dokonce v pátrání. Policie v Kroměříži si to neověřila, předala to do Brna, kde bydlí otec, aby místní policie zjistila, jestli je otec doma. Když tam nebyl, zavolali mu na mobil, aby okamžitě sdělil svoji polohu a zůstal tam do příjezdu hlídky,“ popsal Právu dramatické okamžiky zdroj obeznámený s případem.

Vyděšené děti tak místo cesty k lékaři musely být desítky minut zavřené s otcem v autě, zatímco policisté zjišťovali, co se vlastně děje.

„Museli si ověřit, jestli to, co tvrdí sociálka, je pravda. Vypadalo to, že dokonce děti odeberou. Nakonec ale zjistili, že je tam dohoda o předání následující den, takže není žádný důvod k zákroku,“ dodal zdroj.

Varování psycholožky

Sociální pracovnice, která jako opatrovník má hájit zájem dětí, nikoli se stavět na stranu jednoho z rodičů, byla přitom varovaná psycholožkou dětí, že pokud se pokusí děti vzít otci za asistence policie, může to chlapce vážně psychicky traumatizovat.

„V případě, že zjistím jakoukoliv psychickou újmu dětí v souvislosti s takovýmto necitlivým a nevhodným zacházením s dětmi, vyvodím z toho vůči vám osobní zodpovědnost,“ varovala sociálku psycholožka.

OSPOD Kroměříž se Právu odmítl k případu vyjádřit s odkazem na to, že k případům, kde figurují děti, nemůže sdělovat žádné informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám