Hlavní obsah

Ve zřícené rozhledně je ztrouchnivělé dřevo. Napohled byla v pořádku, říká provozovatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Markvartice

Navenek byla v pořádku, naposledy se koncem loňského roku měnilo shnilé zábradlí. Dřevěná vyhlídková plošina na Děčínsku, ze které se ve čtvrtek zřítilo osm dětí, byla podle předsedy spolku Triangl, který ji provozuje, často navštěvovaná. Příčinu nehody zjišťují kriminalisté, podle kterých byla věž dětmi přetížená. Na snímcích z místa je ale vidět i ztrouchnivělé dřevo.

Zřícená vyhlídka na DěčínskuVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Pozemek, na němž vyhlídka stojí, patří obci, věž provozuje spolek Triangl Markvartice. Jeho předseda Radomír Tulko v pátek řekl, že ho událost mrzí a je v šoku. Uvedl, že na vyhlídkovou plošinu mohou podle návštěvního řádu vylézt maximálně čtyři osoby, ve čtvrtek večer jich tam nicméně bylo víc.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zbytky zřícené vyhlídky na Děčínsku

Výstup je na vlastní nebezpečí. Táborníci chtěli u vyhlídky bivakovat, proč navzdory upozornění umístěnému na vyhlídce vylezli ve vyšším počtu na plošinu, podle něj zůstává otázkou. Tulko také řekl, že lze bivakovat pod vyhlídkovou věží, na louce v její blízkosti nebo pod přístřeškem.

„Cedule tam byla od počátku na jedné noze vedle žebříku, který vede nahoru. Každé dva týdny tam někdo z kolegů jezdil pracovní čtyřkolkou pro pytel s odpadem. V pondělí tam kolega byl a ta cedule tam ještě byla,“ uvedl Tulko s tím, že táborníci, kteří se na plošinu vypravili, nebyli na místě poprvé. „Jde o to, že třeba tu ceduli někdo nevnímá,“ doplnil.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zřícená vyhlídková plošina

Vizuálně byla vyhlídka podle Tulka v pořádku. Před silvestrem členové spolku měnili shnilé zábradlí. „Když tam někde byla houba, tak jsme ji mechanicky ošetřili a přetřeli impregnací proti houbám,“ řekl předseda. Vyhlídka je podle něj hojně navštěvovaná.

Právo oslovilo provozovatele ranče Radana, kde se měl tábor konat, ti však odmítli cokoli komentovat.

Vyhlídka na Děčínsku byla při pádu dětí skoro čtyřnásobně přetížená

Krimi

Místostarosta: Porušili provozní řád

Podle místostarosty obce Libora Kunteho návštěvníci porušili provozní řád. „Naprosto zásadní věc, která se tam odehrála, je ta, že tam došlo k porušení provozního řádu, který tam je vyvěšený, a došlo k obrovskému přetížení té konstrukce,“ uvedl místostarosta. Táborníci z Kerhartic se k vyhlídce vypravili na stezku odvahy, podotkl Kunte.

Roli mohla rovněž sehrát nešťastná souhra okolností, kdy nepřiměřený počet lidí přetížil konstrukci ze dřeva, které navíc nemuselo být v optimálním stavu. Na záběrech z místa nehody jsou vidět ztrouchnivělé části.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zničená vyhlídková plošina, ze které spadly děti

V jakém stavu dřevo bylo a jaký to mělo na událost vliv, je ale zatím předmětem policejního vyšetřování. Policie podrobnosti ještě nesdělila, ani nechce potvrdit, zda se s dětmi propadla podlaha vyhlídky.

Zdravotníci ve čtvrtek večer z místa nehody odvezli do nemocnic celkem osm zraněných dětí, dvě z nich přepravili vrtulníkem.

Podle pátečního vyjádření mluvčích nemocnic někteří z malých pacientů již mohli jít domů, zbylí hospitalizovaní jsou mimo ohrožení života. Lékaři jim ošetřili převážně pohmožděniny a tržné rány.

Na Děčínsku se propadla s dětmi rozhlednaVideo: Aktu.cz

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zřícená vyhlídka na Děčínsku

Při hře faraonův had se na táboře v Rokycanech popálily tři děti

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám