Hlavní obsah

Napadli mě, mohli mě zabít, řekl u soudu Ukrajinec, obžalovaný z vraždy romského mladíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnský krajský soud začal v pátek rozplétat případ smrti romského mladíka na Brněnské přehradě. Ten zemřel po konfliktu s osmatřicetiletým Ukrajincem. Podle státního zástupce se jednalo o vraždu, obžalovaný se však hájí tím, že byl napaden a jen se bránil. Za vraždu a ublížení na zdraví muži hrozí 18 let vězení.

Obžalovaný Roman Rohozin u souduVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

K činu došlo v sobotu 10. června vpodvečer u zastávky Přístaviště. Obžalovaný Roman Rohozin s několika kamarády vyrazil na oblíbený ohňostrůjný festival na přehradě. Po cestě tramvají se ale dostal do střetu s jinou skupinou lidí. Jak řekl v obžalobě státní zástupce Petr Bejšovec, členové skupiny si v tramvaji pouštěli hlasitou hudbu a kouřili. Ukrajinec je pak napomenul, aby se ztišili.

„Po vystoupení tři poškození na obžalovaného počkali a napadli ho. Na chvíli přestali a pak došlo k opětovnému napadení, kdy obžalovaný vytáhl nůž a tím zaútočil. Musel si být přitom vědom, že může způsobit zranění či smrt,“ zdůraznil veřejný žalobce. Na místě zůstal mrtvý čtyřiadvacetiletý mladík, kterému jedna rána přeťala velké žíly v břiše, další muž byl bodnutý pod lopatku a poslední utrpěl ránu na ruce.

Sám Rohozin, jinak vystudovaný inženýr kybernetiky, který v Česku pobýval už před válkou, před soudem tvrdil, že byl napaden a měl strach o vlastní život. „V tramvaji byl klid, pak se tam objevila ta skupina. Byla tam hlasitá muzika, houpali se na držadlech, byl tam i kouř. Když to bylo opravdu nesnesitelné, otočil jsem se na ně a řekl jsem: Kluci tiše. To umím česky,“ prohlásil muž.

Zleva jsem dostal pěstí do hlavy, zprava do ucha. Pokoušel jsem je odstrčit, ale oni mě začali mlátit ještě silněji.
obžalovaný

Skupinka podle obžalovaného pak ztichla, ovšem na jeho adresu pak trousili řadu vulgarit. „Když jsme vystoupili z tramvaje, tak se zastavili. Nebyl tam jiný východ ze zastávky, musel jsem projít kolem nich. Když se pokoušeli dostat ke mně, moji přátelé je odstrčili,“ popsal klíčové chvíle před útokem.

V batohu měl nůž

Když se Rohozin podle svých slov dostal kousek od zastávky, objevila se před ním trojice mužů. „Zleva jsem dostal pěstí do hlavy, zprava do ucha. Pokoušel jsem se je odstrčit, ale oni mě začali mlátit ještě silněji. Nevím, kolik to bylo úderů. Snažil jsem se krýt, ale začalo mi už hučet v uších a cítil jsem, že ještě chvilku a můžu ztratit vědomí. Cítil jsem se hrozně, mohli mě zabít,“ popisoval obžalovaný.

„Vzpomněl jsem si, že mám v batohu nůž, vzal jsem si ho, abych si mohl nakrájet maso a sýr. Myslel jsem, že když ho uvidí, vylekají se a nechají mně na pokoji. Prudce jsem vstal a odstrčil jsem je, vytáhl jsem nůž a párkrát jsem švihl ze strany na stranu. Necítil jsem žádný odpor. Po pár vteřinách jsem uslyšel křik,“ dodal muž.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na místě, kde byl 10. 6. smrtelně zraněn mladý Rom, vzniklo pietní místo.

Jeden z napadených nijak nezapíral, že se skupina asi patnácti lidí chovala v tramvaji nepřístojně. „V šalině jsme pustili hudbu, zpívali jsme, někteří kouřili. Pak jsem se pohádali s pánem, on nás okřikl. Pak jsme vystoupili, pána jsme napadli. My tři jsme mu dali ránu do obličeje,“ vypověděl napadený.

„Kamarád, který pak zemřel, na něj skočil. Tady obžalovaný ležel na zemi a on na něm klečel. Já vlastně vůbec nevím, kdy došlo k mému zranění,“ dodal muž, jenž utrpěl lehkou ránu na ruce.

„V šalině se kouřilo, zpívalo, obžalovaný na nás křikl. Je pravda, nemělo se tam kouřit. On nám ale ukazoval pěstí, jako že bude zle. Venku do mě žduchl, když procházel kolem. Dostal jednu, pěstí mu dali i další dva kluci. Pak jsme šli od zastávky, tam to začalo znovu. Kamaráda, který řval po obžalovaném, jsem chytil a v tu chvíli mě něco štíplo do zad,“ vypověděl druhý bodnutý. Sám u soudu přiznal, že vlastně toho, kdo jej bodl, neviděl, a ani si nevšiml, že by Ukrajinec držel nůž.

Jednání bude u brněnského krajského soudu pokračovat na konci ledna, kdy by mohl po výslechu dalších svědků a znalců zaznít i rozsudek.

Incident vzedmul vášně zejména v romské komunitě. Emoce pak vyvolala i řada dezinformací na sociálních sítích o napadání Romů Ukrajinci, které policie vyvracela. Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k rozvaze a ověřování zpráv.

Ukrajince kvůli smrti Roma u Brněnské přehrady obžalovali z vraždy

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám