Hlavní obsah

Smrade, spratku, dobytku. Občas nám ostré slovo ujelo, přiznaly u soudu vychovatelky z jeslí

Louny

Výpověďmi dvou ze tří obžalovaných pokračovalo ve středu u lounského okresního soudu hlavní líčení s vychovatelkami z jeslí v Žatci, které žalobce viní z přečinu ohrožování výchovy dítěte. Obě připustily použití nevhodných slov vůči svěřeným dětem a řekly, že je to mrzí. Vinu všechny tři už na začátku líčení odmítly.

Lounský soud se zabývá případem vychovatelek z jeslí v Žatci, které žalobce viní z přečinu ohrožování výchovy dítěte.Video: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Obviněné se měly skutků dopustit v letech 2018 až 2021. Na policii se obrátila žena, která v jeslích pracovala jako pomocná síla. Chování vychovatelek k dětem potají nahrála a ohlásila. Soud zatím předložil obžalovaným citace z přepisů nahrávek. Zaznívají v nich sprostá slova a nadávky jako smrade, spratku nebo dobytku.

„Nikdy bych dítěti neublížila. Přiznávám ale, že někdy, ve vypjaté situaci, jsem nevhodný výraz použila. Stalo se, zpátky to vzít nemohu,“ vypověděla ve středu jedna z obžalovaných, která v jeslích působila třicet let.

Druhá obžalovaná vypověděla podobně. Také ona odmítla, že by dětem ubližovala. „Nikdy jsem nepoužila fyzický trest,“ zdůraznila. Zároveň i ona připustila, že jí občas „nějaké to ostré slovo ujelo“.

Nikdo si nestěžoval. Vychovatelky z jeslí obžalované za trápení dětí odmítly u soudu vinu

Krimi

První z trojice obžalovaných, která coby vedoucí jeslí vypovídala během zahájení procesu, se nechtěla k nahrávkám se zaznamenanými vulgaritami vyjadřovat.

Nepřiměřené nucení do jídla

Vychovatelky podle obžaloby používaly nejen hrubé nadávky, ale také fyzické tresty. Nechávaly dětem dlouho nevyměněné pleny nebo je nepřiměřeně nutily do jídla.

Státní zastupitelství viní trojici žen také například z toho, že děti nechaly ležet samotné v herně bez dohledu, nebo je zavíraly za dveře a nechávaly je tam několik desítek minut brečet.

Obžalované shodně prohlašují, že se tvrzení nezakládají na pravdě a že ze strany ohlašovatelky jde o pomstu za to, že ji vychovatelky nepřijaly do kolektivu. „Není to dobrý člověk,“ řekla o bývalé kolegyni jedna z obžalovaných.

Soudce Martin Kredba uvedl, že se nahrávky budou během hlavního líčení přehrávat. Vypovídat budou také předvolaní svědci. V případě prokázání viny hrozí ženám až pětileté vězení.

Otřesné poměry v soukromé školce na jihu Čech. Majitelka jde před soud za týrání dětí do tří let

Krimi

Výběr článků

Načítám