Hlavní obsah

Slováci litují smrti Jakuba, Novák prý neměl být vůbec na svobodě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Vražda devítiletého Jakuba z Havlíčkova Brodu vyvolala na Slovensku velkou pozornost. Slovenská média o ní informují na hlavních stranách. V samotných Slovácích vyvolává hrůzný čin velké emoce. "Je to hrozné, že tak ohavnou vraždu má na svědomí člověk ze Slovenska. Stydím se za to," řekla Novinkám důchodkyně Eva Majerová z Bratislavy.

Článek

Na Antonína Nováka nevzpomínají v dobrém ani v jeho rodišti ve městě Kráľovský Chlmec. "Obtěžoval chlapce v okolí svého bydliště a byl za to potrestaný," říká jeden z místních obyvatelů.

"Jsem šokovaná z toho, co udělal. Seděl několik let ve vězení, nestýkáme se s ním," řekla deníku Nový čas Novákova sestra Alžběta (41).

Vrahova matka stále nevěří, že bestiální čin mohl spáchat její syn. "To není možné, on by to neudělal," řekla televizi Joj. Žena nyní odmítá vycházet z bytu.

Manželka roztrhala jeho fotky

Novák se před časem přestěhoval do města Revúca, kde bydlel s manželkou asi půl roku. Jeho tchyně nevzpomíná v dobrém na zetě, který údajně obral rodinu a známé o 300 tisíc slovenských korun a zmizel. Rodina jeho exmanželky ho nenávidí.

„Dcera všechny jeho fotky roztrhala. Nechtěla ho už ani vidět. Teď, když nad tím přemýšlím, tak se mi jeho chování vůči nevlastnímu synovi zdá zvláštní. Lukášovi bylo tehdy už asi 13 let, on u něj ležel v posteli a dotýkal se ho,“ tvrdí bývalá tchyně Margita Hanzelová v deníku Nový čas. 

Novák se poprvé dopustil sexuálního deliktu už v 17 letech v roce 1982 a soud mu nařídil ambulantní léčbu. Měl pravidelně docházet k lékaři, což ale nedělal. Následovaly další tři případy v létech 1993 a 1999.

Slovenští odborníci se shodují, že osoba, která se opakovaně dopouští sexuálního násilí na dětech, by se neměla volně pohybovat mezi lidmi. Měla by být ve vězení nebo v léčebně, v každém případě pod přísným dohledem.

"Je to celoživotní diagnóza, jako alkoholismus. Alkoholik se také nikdy nevyléčí, pouze abstinuje. V tomto případě se jednalo o abstinujícího pedofila," řekl televizi Joj psycholog Karol Kleimann.

Úřady prý udělaly maximum

Mluvčí slovenské policie Martin Korch přiznává, že pokud si osoba odsedí trest, policie ho už ze zákona sledovat nemůže. "To by měli dělat odborníci," dodal. Mluvčí neodpověděl na otázku, proč slovenská policie neupozornila ostatní státy Schengenu, že Novák je opakovaně trestaný pedofil.

Jakub Šimánek

Předsedkyně Slovenské sexuologické společnosti Danica Caisová říká, že orgány v trestním řízení udělaly maximum toho, co jim dovoluje zákon. "Nemůžeme někoho zavřít na doživotí za to, že trpí sexuální úchylkou. Bohužel deviantologické oddělení je na Slovensku pouze v košické věznici. Nemáme jediné civilní zařízení pro léčbu sexuálních deviací. V České republice jich je asi osm. Paradoxně jedno z nejlepších je v Havličkově Brodě," uvedla v rozhovoru pro deník SME.

Podle Caisové nemá ambulantní sexuologické léčba žádný smysl. "Její efektivita v případě lidí, kteří spáchali trestní čin, je velmi nízká," dodala. Když uplyne čas trestu i léčby, po odchodu z věznice se tento člověk prakticky ztrácí. Psychiatrické léčebny se přijímání deviantů brání. Pachatelé závažných sexuálních deliktů by se měli po odchodu z věznice podrobovat ústavní léčbě," říká sexuoložka.

Znalci: Vůbec neměl být na svobodě

Deník Pravda píše, že Jakub mohl mít o mnoho větší šanci žít, kdyby slovenská policie svým kolegům ze sousedního Česka poskytla všechny informace, které měla k dispozici.

"Slovenská policie totiž do pátracího schengenského systému hledaných osob kromě strohých údajů, že Antonín Novák je podezřelý z ekonomické trestné činnosti, neuvedla nic jiného. A přitom toho bylo dost, a velmi závažného" konstatuje Pravda.

Znalci z oboru psychiatrie nedoporučili pouštět Nováka na svobodu bez ukončené ústavní sexuologické léčby.

"Doslova upozornili, že jeho pobyt na svobodě je ze sexuologického hlediska nebezpečný. Tento muž měl skončit v detenčním ústavu, kde se léčí psychicky nemocní zločinci. Neskončil, protože na Slovensku žádný takový ústav neexistuje. Na vině jsou politici, kteří se hádají, zda ho má zřídit ministerstvo zdravotnictví nebo spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám