Hlavní obsah

Slibovali výdělky v Británii, ale neplatili. Soud je poslal až na 9,5 roku za mříže

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Za trestný čin obchodování s lidmi potrestal v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem čtyři lidi tresty od 5 do 9,5 roku. Na práci ve Velké Británii podle soudu nalákali pětici lidí ve složité životní situaci. Dva byli souzeni v nepřítomnosti jako uprchlí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Miluše Kotlanová a René Farbár před ústeckým krajským soudem

Článek

Podle obžaloby René Farbár společně s Miluší Kotlanovou v prosinci 2009 v Hradci u Kadaně zlákali nejméně dvě osoby k odjezdu do Velké Británie. Měli jim zprostředkovat zaměstnání s výdělkem zhruba 30 tisíc korun měsíčně.

Autem muže a ženu přivezli do Birminghamu, kde jim sehnali práci v pekárně. Ubytováni byli v malé místnosti, k jídlu dostávali misku polévky denně nebo také vůbec nic. Většinu vydělaných peněz jim měli sebrat. Lidé po několika měsících utekli a požádali o pomoc české zastupitelství v Londýně.

Není možné, aby někdo parazitoval na druhých, pokud se dostanou do komplikované situace.
Soudce

Kotlanová měla zlákat ještě další lidi, které po příjezdu do Velké Británie předala dalším obžalovaným Danielu Gašparíkovi a Antonínu Krausovi. Oba byli odsouzeni jako uprchlí. Kotlanová dostala trest 9 let, Farbár 5 let, Gašparík 9 let a Kraus 9,5 roku. Podle předsedy senátu Ivana Elischera má Kraus vyšší trest proto, že poškozené prodal dalšímu člověku, který je měl také zneužívat.

Podle soudu využili obžalovaní u všech poškozených jejich špatné situace, všichni byli bez prostředků nebo zadlužení. „Není možné, aby někdo parazitoval na druhých, pokud se dostanou do komplikované situace,“ uvedl soudce Elischer.

Výpovědi poškozených soud uvěřil na rozdíl od výpovědi odsouzených, kteří jakékoliv vykořisťování odmítli.

Rozsudek zatím není pravomocný, Farbár s Kotlanovou se proti němu na místě odvolali, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám