Hlavní obsah

Skládku v Libčevsi podle hasičů někdo zapálil úmyslně

ÚSTÍ NAD LABEM

Hasiči v pátek ukončili vyšetřování požáru nelegální skládky německého odpadu v Libčevsi na Lounsku. Došli k závěru, že skládku v únoru kdosi dvakrát úmyslně zapálil. Celý případ předali policii. Výsledek šetření hasičů dává za pravdu místním občanům, kteří tvrdí, že oheň někdo záměrně založil, aby odpad nemusel odvážet.

Článek

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zjistila, že odpad na skládku navezla německá firma Bau 24. Společnost ale neměla pro nakládání s odpady povolení, proto s ní inspekce zahájila správní řízení, ve kterém firmě hrozí pokuta až deset miliónů korun. ČIŽP také nařídila odstranění odpadu z Libčevsi, převzetí tohoto příkazu se ale zatím Bau 24 úspěšně vyhýbá.

Německá firma je navíc od pondělí v konkurzu, takže ani v případě uložení desetimiliónové pokuty se ČIŽP nápravy zřejmě nedočká.

Německý odpad obtěžuje i jinde

Ústecký kraj se potýká s německým odpadem kromě Libčevsi i na jiných místech. Hory odpadků se začaly vršit také v Českých Zlatníkách na Mostecku a v Martiněvsi na Litoměřicku. Zatím neznámí řidiči vysypali německý textil i na lesní cestu u Rybniště na Děčínsku a u bývalého zemědělského objektu v Krásné Lípě na Děčínsku.

Od poloviny února policisté zpřísnili kontrolu nákladních aut na hranicích. Ve spolupráci s celníky a ČIŽP se jim už podařilo vrátit do Německa několik aut s odpadem.

Reklama

Výběr článků

Načítám