Hlavní obsah

Skialpinisté se před tragédií chovali v lavinovém žlabu jako na sjezdovce

– Krkonoše
Právo, Vladislav Prouza

Tragédii v krkonošském Obřím dole, při níž v pondělí zahynul pod lavinou 17letý skialpinista a 45letý muž skončil s mnohačetnými zraněními v nemocnici, předcházel opakovaný sjezd lavinového žlabu. Skialpinisté se chovali v rizikovém pásmu, kudy nevedou turistické trasy a pohyb lidí zde zakazuje návštěvní řád národního parku, jako na sjezdovce.

Foto: Horská služba

Pohled na místo tragédie

Článek

Dvojice v pondělí dopoledne postupovala za nádherného slunečného počasí z vrcholu Sněžky k polskému Slezskému domu, odkud pokračovala jihozápadní stěnou ke zhruba půl kilometru vzdálenému Trkači, bývalé vodárně zásobující vodou vrcholové boudy.

V lavině v Krkonoších zahynul 17letý hoch

Krimi

Freestylovou jízdu panenským terénem si skialpinisté chtěli zopakovat, načež vystoupali do koruny Obřího dolu a chvíli pokračovali směrem k Luční boudě. Sjíždět dolů začali na horní úrovni žlabu zvaného Úpička. Muž, zkušený horolezec z Trutnovska, sjel spolu s chlapcem do místa terénního zlomu, kde žlab pokračuje strmějším užším úsekem ke dnu Obřího dolu.

Foto: Horská služba

Podrobnosti tragédie a místo pádu laviny

„Protože se jim první sjezd líbil, rozhodli se vydat se znovu vzhůru s tím, že si žlab sjedou znovu,“ uvedli ve čtvrtek záchranáři v analýze případu.

Výstup na lyžích opatřených tuleními pásy probíhal bez problémů do chvíle, než skialpinisté sundané lyže připevnili na batohy a pokračovali pěšky, čímž nebezpečně zatížili beztak nestabilní vrstvy navátého sněhu. Starší z obou výletníků zůstal stát s úmyslem parťáka při sjezdu panenskou přírodou nafilmovat.

Turisté stoupali na Sněžku půlmetrovými závějemi v teniskách a teplácích, málem umrzli

Krimi

Pokus o originální snímek muži zachránil život. „Při výstupu v lyžařských botách se na rozdíl od váhy rozložené po ploše lyží zatížení výrazně zvětšilo,“ popisují okamžiky krátce před tragédií záchranáři.

Foto: Horská služba

Jeden ze zasahujících vrtulníků

Mladík cestou nahoru záhy uvolnil středně velkou lavinu, což se při druhém stupni z pětibodové stupnice lavinového nebezpečí příliš často nestává. Laviny znovu potvrdily schopnost zabíjet při nízkém stupni nebezpečí. Mladšího skialpinistu lavina strhla a přehodila přes desetimetrový ledový práh. Starší stačil na parťáka ještě vykřiknout, ať plave.

Hořela Jilemnická bouda v Krkonoších, hasiče potrápila složitá střecha

Krimi

„Následně je sám stržen masou sněhu, ale nakonec zůstane zraněn a otřesen na povrchu laviny,“ upřesnili záchranáři.

Zraněný skialpinista volal mobilem prostřednictvím linky 155 o pomoc. Komunikace se záchranářským dispečinkem probíhala ze strany volajícího kvůli vážným zraněním a šoku zmateně.

Záchrana v těžko přístupném nebezpečném terénu, kde hrozil další sesuv sněhu, přišla za 12stupňového mrazu necelou hodinu po pádu téměř půl kilometru dlouhé a půldruhého metru vysoké laviny.

Foto: Horská služba

Místo, kde se lavina odtrhla.

Mladíkovi, nalezenému díky signálu lavinového vyhledávače pod skoro metrovou sněhovou vrstvou, už lékař vysazený na místo tragédie z vrtulníku nepomohl.

Horské hotely otevřely jen na kopcích

Cestování

Žlabem Úpička pravidelně letí různě mohutné laviny. Zatím největší spadla 8. března 1956. Další velké laviny sjely Obřím dolem v letech 1976, 1986, 1987 a 1996.

Reklama

Související články

Po Krkonoších vyjela protestní rakev

Ubytovatelé a podnikatelé v Krkonoších vyjeli v neděli po horách se symbolickou rakví na protest proti vládnímu uzavření lyžařských areálů a podnikání ve...

Výběr článků

Načítám