Hlavní obsah

Horské hotely otevřely jen na kopcích

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost otevřít využil od minulého čtvrtka zlomek horských hotelů a penzionů. Zbytek vyčkává na rozjezd skiareálů očekávaný 18. prosince.

Foto: Profimedia.cz

Luční bouda

Článek

Jedno z mála malých ubytovacích zařízení, které se koncem minulého týdne otevřelo turistům, byl harrachovský penzion Pavel Ploc, který nese jméno bývalého čs. reprezentanta ve skocích na lyžích.

„Podařilo se obsadit všechny čtyři pokoje. Bohužel pouze na víkend. V pondělí se penzion opět vyprázdnil. Otevřeno máme dál. Lidé dnes cítí větší potřebu vypadnout z města, tak abychom byli připravení,“ vysvětlil Ploc.

„Otevřeno máme, jenom není pro koho,“ poznamenala majitelka penzionu Horský dům v Peci pod Sněžkou Eva Lorencová.

Boudy by měly zůstat otevřené

Za daných protiepidemických opatření nabízí hostům sto lůžek i hřebenová Luční bouda. Během posledního víkendu ji navštívilo okolo 150 turistů, z nichž 30 se ubytovalo.

„Jde v tomto ročním období o standard. Víc nyní obvykle ani nechodí,“ přiblížila spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová.

Nejhorší rok, stěžují si hotely

Ekonomika

Podle ní mohlo mít nucené uzavření hřebenových bud fatální důsledky. „O víkendu k nám dorazila vyčerpaná rodinka s dvěma promrzlými dětmi okolo tří let. Nedovedu si představit, co by se dělo, kdyby bouda byla nadále kvůli covidu zavřená a prázdná,“ popsala Sovová.

„Hřebenové boudy by měly být minimálně jako záchranné body otevřené stále,“ argumentuje Sovová, jež poslala ministerstvu vnitra výzvu, v níž se domáhá úhrady skoro čtyřmilionové ztráty vzniklé jarní nucenou uzavírkou.

„Podobně hodlám postupovat kvůli podzimnímu lockdownu,“ míní pražská advokátka, která se podle vlastních slov poslední skoro dva měsíce mohla v nadmořské výšce 1410 metrů ukousat nudou.

„Dnes je opět navařeno a jenom se děsíme, jestli, jak vyhrožoval v pondělí ministr Karel Havlíček, nám to zase nezavřou. To by byla katastrofa,“ prohlásila s nadsázkou Sovová. Pivo Paroháč vařené z vody z Úpského rašeliniště na Luční boudě nelze kvůli složité dopravě vozit do údolí.

Zbytek doposud zavřených horských ubytovacích zařízení vyčkává na konečný verdikt vlády, kdy se rozjedou připravené skiareály. „Někteří otevřeli na víkend, ryze na zkoušku, aby aktivovali personál. Otevřené zůstávají hlavně větší hotely. Pokud se areály slibovaného 18. prosince nerozjedou, bude malér. Lidé čekají na jasný signál,“ tvrdí Martin Jandura z infocentra ve Špindlerově Mlýně.

Koronavirus vyhnal tisíce lidí na střechu Čech

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám