Hlavní obsah

Sexuolog o obviněném: Takovou reakci jsem viděl jen dvakrát v životě

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

K jedenácti letům vězení odsoudil v pondělí senát Krajského soudu v Hradci Králové Zdeňka Langa (33) ze Šumperka za pohlavní zneužívání a vydírání. Soudci jej uznali vinným, že předloni v létě přepadl v Hradci Králové nezletilou dívku, osahával ji a přitom masturboval.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Zdeněk Lang v soudní síni před vyhlášením rozsudku.

Článek

Lang se musí podrobit ústavní sexuologické léčbě a po odpykání trestu bude umístěn do detenčního ústavu. Podle rozsudku dívku v polovině července 2007 sledoval a pak s ní vešel do domu na jednom hradeckém sídlišti.

„V suterénu ji zatlačil do výtahu, nařídil jí, aby byla zticha, ruku jí dal na ústa a přikázal jí, ať si vykasá tričko a podprsenku. Poškozená nesouhlasila, a proto jí vyhrožoval zbitím. Donutil ji tím k tomu, že se jeho jednání podrobila. Obžalovaný si vytáhl pohlavní úd z kalhot, třel si jej a poškozenou přitom osahával na prsu až do své ejakulace,“ stojí v obžalobě.

Lang pak dívce znovu vyhrožoval ublížením na zdraví, pokud někomu řekne, co se stalo. Tvrdil, že si ji najde, protože ví, kde bydlí. Podle znalců děvče vnímalo výhrůžky velmi vážně a došlo u ní k rozvoji posttraumatické stresové poruchy s vysokou mírou úzkosti a k narušení osobnostního vývoje. Odborníci připustili, že může jít o trvalou újmu na zdraví.

Oběti ponižuje. Při vyšetření vzrušivě reagoval na velmi brutální podnět, takovou reakci jsem viděl jen dvakrát v životě. Bez léčení je nebezpečný.
sexuolog

Lang se k činu nepřiznal, ale důkazem proti němu je rozbor DNA, získaný z biologických stop, sejmutých z podlahy výtahu. Langovi se nejprve podařilo uniknout stíhání, ale pět měsíců poté se dopustil na Moravě znásilnění nezletilé, za něž si nyní odpykává devítiletý trest. Při vyšetřování se zjistilo, že jeho vzorky DNA jsou uloženy v databázi v souvislosti s hradeckým případem.

Znalec z oboru sexuologie uvedl, že Lang trpí sexuální deviací a preferuje agresivní aktivity. Vzrušují jej nezralé ženy a dívky. „Oběti ponižuje. Při vyšetření vzrušivě reagoval na velmi brutální podnět, takovou reakci jsem viděl jen dvakrát v životě. Bez léčení je nebezpečný,“ uvedl sexuolog.

Pravomocně odsouzený za znásilnění

Státní zástupkyně Hana Flídrová ve svém závěrečném návrhu připomněla, že Lang je pravomocně odsouzený za znásilnění a navrhla mu trest při horní hranici dvanáctileté sazby, což soud akceptoval, i když obhajoba navrhovala zproštění pro nedostatek důkazů.

Předseda senátu Miroslav Ježek verdikt odůvodnil zejména vysokou společenskou nebezpečností činu. Proto Langa poslal do nejpřísnější věznice. Rozsudek není pravomocný, protože Lang se na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám