Hlavní obsah

Sex mezi mentálně postiženými ve vlakovém kupé řeší soud jako znásilnění

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jednadvacetiletý Petr Mikeš z Rokycanska, který je od narození mentálně retardovaný, si možná ani pořádně neuvědomuje, proč se ocitl u soudu. Podle obžaloby měl strčit prst do přirození o sedm let starší, stejně postižené kamarádce. Státní zástupkyně v úterý při hlavním líčení u Krajského soudu v Plzni řekla, že Mikeš tím naplnil znaky trestného činu znásilnění. Hrozí mu až 12 let vězení, neboť dívce údajně způsobil těžkou psychickou újmu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Petr Mikeš se svojí matkou u soudu

Článek

K sexuálnímu ataku mělo dojít ve vlakovém kupé cestou z Rokycan do Plzně. „Se záměrem se sexuálně uspokojit poškozenou uchopil tak, aby se nemohla hýbat. Rozepnul jí zip u kalhot a do přirození strčil prst. Pak ji osahával na prsou a zádech, čemuž se poškozená bránila. Obžalovaného se snažila odstrčit, což se jí vzhledem k jeho fyzické převaze nepovedlo,“ prohlásila žalobkyně Václava Brýdová s tím, že v jednání Mikeš pokračoval celou cestu až na plzeňské vlakové nádraží.

„Následkem prožitého traumatu utrpěla poškozená vážnou duševní poruchu, která se projevovala například přehnanou úlekovou reakcí, zvýšeným pocitem ohrožení a uzavíráním se do samoty,“ dodala Brýdová.

Má dojem, že je pro ženy velmi atraktivním. Těžko dokáže dekódovat jejich nesouhlasné signály.
znalec

Před soudem Mikeš nebyl schopen vypovídat a odkázal na to, co řekl policistům u výslechu. „Mirka se ke mně začala tulit. Dovolila mi, že jí mohu sáhnout na prsa. Nikam jinam jsem jí nesahal,“ četl předseda senátu Přemysl Špicar mladíkovu výpověď z přípravného řízení.

Psychiatr Vladimír Šupina u soudu prohlásil, že spíš než pobyt ve vězení by byla pro Mikeše lepší ústavní ochranná léčba. „Vzhledem k jeho defektu intelektu není ani zcela schopen vnímat svoji účast na soudním jednání,“ konstatoval Šupina.

Je nebezpečný pro společnost 

U obžalovaného se podle Šupiny v důsledku mentální retardace projevují různé formy poruchy chování. „Má výrazně sníženy ovládací a rozpoznávací schopnosti, nicméně nejsou zcela vymizelé. Jeho mentální úroveň mu umožňuje pochopit, že takové jednání, kterého se měl dopustit, není správné. Měl by být schopen se také ovládnout za situace, kdy je ženou odmítán,“ sdělil Šupina.

Podle něho je u Mikeše další problém v tom, že má značné sebevědomí. „Má dojem, že je pro ženy velmi atraktivním. Těžko dokáže dekódovat jejich nesouhlasné signály, může mít pocit, že mu jeho náklonnost opětují a přitom tomu tak nemusí být,“ upřesnil znalec s tím, že z hlediska psychiatrického i sexuologického je Mikeš pro společnost nebezpečný, a proto doporučil ústavní léčbu.

„V době, kdy mělo dojít k této trestné činnosti, bral obžalovaný prášky na tlumení sexuálního puzení a docházel ambulantně i k psychiatrovi. Jak je vidno, nemělo to žádný preventivní vliv,” uzavřel Šupina.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám