Hlavní obsah

Šetří podvody s reklamou při motoristickém sportu

Právo, Aleš Honus

Šest lidí obvinila policie v minulých dnech z rozsáhlých podvodů s daní z přidané hodnoty v objemu asi 33 milionů korun. Podstatou machinací bylo fiktivní nakupování reklamních služeb v souvislosti s motoristickým sportem. Účelově založené firmy žádné služby uvedené ve fakturách nedodaly a hlavní obvinění si na základě těchto dokladů uplatnili neoprávněné odpočty daně.

Foto: Policie ČR

Bankovky zabavené při domovních prohlídkách.

Článek

O případu v pondělí informoval šéf moravskoslezské kriminální policie Martin Válek. Obviněno bylo podle něj šest mužů ve věku od 31 do 64 let z Opavska a Bruntálska. Podle Válka se dva obvinění, otec a syn, dohodli se svým známým, aby jim opatřil fiktivní účetní doklady firem, které ale nevykonávaly žádnou činnost, a do jejich orgánů byli postaveni další tři obvinění.

„Bylo jim řečeno, že pouze převezmou jednatelství, založí bankovní účty a o další chod těch firem se nemají zajímat,“ dodal Válek. Takzvaní bílí koně pak na finančním úřadu podle policie jen odříkali předem smluvenou legendu, k níž byli hlavními aktéry podvodu instruováni.

Za podvod s pozemkem dostal bývalý brněnský zastupitel opět podmínku

Krimi

V dokladech bylo podle Válka uvedeno například umístění firemní reklamy na závodních automobilech, na bannerech kolem závodní trati a také výroba triček, propisek a dalších reklamních předmětů. Žádné tyto reklamní nosiče ale de facto neexistovaly.

Zátah na skupinu kriminalisté učinili již v červnu, kdy provedli domovní prohlídky a zajistili několik nemovitostí, automobily a také loď v hodnotě přesahující šest milionů korun i velké množství peněz v hotovosti.

Soud poslal dva obžalované v kauze dotačních podvodů do vězení

Krimi

„Státní zástupkyni jsme dali návrh na zajištění nemovitostí z majetku obviněných v celkové hodnotě 11,4 milionu korun pro účely budoucího výkonu trestu propadnutí majetku,“ doplnil Válek.

Reklama

Výběr článků

Načítám