Hlavní obsah

Lesní rituály kutnohorské sekty provázela brutalita i smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora

Středočeští kriminalisté obvinili šest lidí z okolí samozvaného léčitele z Kutné Hory. Čtyři ženy a dva muže policisté viní z vydírání a neposkytnutí pomoci v souvislosti s úmrtím člena sekty při lesních rituálech u hradu Český Šternberk na Benešovsku. Informoval o tom v úterý server iRozhlas.cz.

Foto: Profimedia.cz

Český Šternberk, v jehož okolí se rituály odehrávaly

Článek

Léčitele později usmrtily dvě jeho stoupenkyně, případem se zabývá Městský soud v Praze.

Případ se stal loni v srpnu. Člen sekty podle kriminalistů pobýval na léčitelův příkaz v lesích nahý a ostatní ho jezdili kontrolovat. Jeden z nich ho bil po dobu několika dní dřevěnou tyčí do hlavy, břicha a končetin.

Po několika dnech začal muž kolabovat, ostatní členové ho proto odnesli do jeho auta a vezli ho za léčitelem. Při příjezdu k plaveckému stadionu v Kutné Hoře muž přestal jevit známky života, teprve poté zavolali členové sekty záchrannou službu.

Policie vyšetřuje dvě úmrtí při lesním rituálu u hradu Český Šternberk

Krimi

„Kriminalisté viní tyto osoby ze zločinu vydírání a přečinu neposkytnutí pomoci, za což jim mohou v případě pravomocného odsouzení hrozit tresty odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let, respektive od osmi do šestnácti let,“ citoval iRozhlas mluvčí policie Vlastu Suchánkovou. Muž zemřel.

Policisté se zabývají i úmrtím dalšího muže, který byl součástí skupiny kontrolorů. Jeho tělo našli mezi obcemi Kozojedy a Truba. Někteří členové sekty vypověděli, že spáchal sebevraždu. Mohl se podle nich obávat toho, že mu léčitel nakáže, aby se do lesního rituálu také zapojil.

Podezření vyšla najevo po smrti padesátiletého vůdce sekty při vyšetřování dvou obžalovaných žen z jeho okolí, dvaatřicetileté kutnohorské zubařky (jméno nelze uvést kvůli pravidlům o ochraně obětí trestné činnosti, žena přijala příjmení mrtvého muže – pozn. red.) a šestašedesátileté bývalé učitelky Ireny Stejskalové, které ho podle obžaloby loni v říjnu v pražských Hájích zavraždily údajně na jeho vlastní žádost.

V hlavním líčení vyšlo najevo, že usmrcený padesátiletý muž působil v Kutné Hoře jako samozvaný léčitel a guru. Shromáždil kolem sebe stoupence, kteří se řídili v osobním i pracovním životě jeho pokyny. Svědci vypovídali o tom, že je fyzicky i psychicky týral. Podle obou obžalovaných žen si muž nakonec přál zemřít a přiměl je k tomu, aby ho usmrtily.

Případ vraždy léčitele vstoupí do historie práva i psychiatrie, prohlásil u soudu znalec

Krimi

Muž jim údajně tvrdil, že jeho tělo po smrti zmizí. Když se to ale nestalo, šly se ženy na druhý den udat na policii. Podle pitvy muž zemřel na otravu nitrožilním anestetikem propofolem.

Státní zástupkyně Jana Murínová pro mladší z žen navrhuje trest mezi 12 a 16 lety vězení, pro Stejskalovou pak dvanáctiletý trest.

V Česku působí desítky sekt. I skrytě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám