Hlavní obsah

Seniorka z Prahy „zachraňovala“ své peníze. Do bitcoinmatu vložila 5,5 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O 5,5 milionu korun přišla v říjnu 78letá žena z Prahy, která uvěřila, že si na její jméno někdo bere úvěry. Své peníze pak „bezpečně“ uložila do bitcoinmatu. A už je neviděla.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Poškozenou nejprve kontaktovala falešná bankovní úřednice paní Š. z Liberce ohledně úvěru ve výši čtvrt milionu korun. Seniorka údajně osobně byla v pobočce. Pak dodala, že úvěr si měla chtít vzít také v Teplicích. Sdělila také její jméno, příjmení a číslo občanského průkazu, které byly uvedeny při žádostech o údajný úvěr.

Vzápětí uvedla, že pokud žena nikde nebyla, asi jde o trestný čin. Pak telefon zavěsila. Seniorka čekala, co se stane dál.

„Během okamžiku ji kontaktoval kolega paní Š., uvedl se jako pracovník bezpečnostního oddělení banky pan Tomáš a poškozené sdělil, že se dozajista jedná o trestný čin zneužití bezpečnostních údajů, ale ví, jak z toho ven a rád pomůže, aby o peníze nepřišla,“ popsal další sled událostí mluvčí policistů Jan Rybanský.

Během tří let se nechal muž chtivý bitcoinů několikrát podvést. Přišel o milion

Krimi

Tomáš ženě poradil, ať si nainstaluje aplikaci Viber, přes kterou budou komunikovat. Následně volal ještě jakýsi David, který sdělil, že Tomáš se musí věnovat jiné zákaznici se stejným problémem. David hovořil perfektně česky a navrhl dvě možnosti.

„Buď si zablokuje účty, ale odblokování muže trvat sedm měsíců až sedm let, než se to všechno vyřeší, anebo vybere všechny peníze a bude je posílat přes bitcoinmat do centrály, která za tímto účelem vytvoří reverzní účty na poškozenou,“ konstatoval Rybanský.

Banky nekomunikují přes aplikace

Žena si bohužel vybrala druhou možnost a vyrazila si peníze vybrat. Během pár dnů ji David instruoval, co má dělat a posílal QR kódy k vložení peněz. Když byl v jednom bitcoinmatu překročen limit na vložení peněz, žena jela do jiné části Prahy a vkládala dál. Přišla o bezmála 5,5 milionu korun.

Policie případ prověřuje jako podvod se sazbou až osm let vězení.

„Prevence se zdá být jednoduchá, nejlépe je podezřelý hovor ukončit, nijak dál nekomunikovat a informace si ověřit přímo ve svém peněžním ústavu. Zaměstnanci v bankovnictví prostřednictvím mobilních aplikací nekomunikují, stejně tak nikdy nepožadují provést takovéto transakce, tedy aby kdokoli zrušil účet a vybrané peníze kamsi odeslal,“ uzavřel Rybanský.

Žena z Prahy posílala podvodníkům další a další peníze. Přišla o 8,5 milionu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám