Hlavní obsah

Seniora se pokusil umlátit lahvičkou od alpy. Soud mu potvrdil 16,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pokus o vraždu seniora bude pykat pětatřicetiletý Josef Balogh šestnáct a půl roku za mřížemi. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, který zamítl Baloghovo odvolání proti zářijovému rozsudku Krajského soudu v Plzni. Rozsudek je tak pravomocný.

Josef Balogh přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

O Baloghově vině svědčí podle soudů ucelený řetězec nepřímých důkazů. „Je evidentní že osobou, která šla tam a poté zpátky, je obžalovaný,“ uvedl v úterý předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. „Obžalovaný směřoval evidentně k bydlišti poškozeného a následně ze směru jeho bydliště. A shodou okolností měl u sebe věci z bytu poškozeného,“ konstatoval soudce.

Podle soudu byl mezi Baloghovým zachycením na kamerách ani ne dvacetiminutový rámec, což nedává prostor pro teorii obhajoby, že seniora přepadl někdo jiný a Balogh ukradené věci náhodou našel. Ani trest nepovažuje soud za nepřiměřeně přísný, jak namítala obhajoba.

Balogh se loni v listopadu vloupal v Aši do domu sedmdesátiletého muže. Spícího muže několikrát udeřil skleněnou lahvičkou od alpy do obličeje, což muže probudilo. Snažil se agresorovi bránit. Útočník byl ale silnější a muže začal rdousit rukama a dusit polštářem.

Seniorovi zachránil život fakt, že začal předstírat, že je mrtvý. Balogh ho proto přestal dusit, vzal muži krabičku s osobními věcmi a mobil a z domu odešel. Věci následně prodal v zastavárně. Když měl napadený senior jistotu, že lupič dům opustil, šel za sousedy, kteří mu přivolali pomoc. Záchranáři jej pak odvezli do nemocnice. Z útoku vyvázl „jen“ se zlomeným nosem.

Senior v Aši si zachránil život předstíranou smrtí. Za co? divil se u soudu lupič, když dostal 16,5 roku

Krimi

U soudu se Balogh hájil tím, že krabičku našel před nedalekým parkem a mobil za ním. Balogh rovněž odmítl, že by byl v době činu vůbec v domě poškozeného. Svědci z vězení u soudu uvedli, že se jim Balogh se spácháním činu svěřil. Balogh namítal, že jsou proti němu zaměřeni.

Jeho obhájce se v odvolání snažil soud přesvědčit, že důkazy nehovoří jednoznačně pro vinu obžalovaného, a proto by měl být Balogh zproštěn obžaloby.

„V žádným baráku jsem nebyl, tomu strejdovi jsem neublížil. Osobně jsem měl snahu dostat se na policii a dostavil jsem se sám osobně, abych podal vysvětlení, o co jde. Já žiju jenom pro rodinu, pro nic jinýho nežiju. Chodil jsem tehdy do práce, staral se o svou nemocnou ženu a nemocný děti,“ prohlásil na závěr Balogh a dodal: „Nikomu jsem nic neproved, nikde jsem nebyl.“

Senior v Aši si předstíranou smrtí zachránil život. Pro lupiče, který ho dusil, chce žalobkyně 16 let vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám