Hlavní obsah

Senior v Aši si zachránil život předstíranou smrtí. Za co? divil se u soudu lupič, když dostal 16,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 16,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý Krajský soud v Plzni Josefa Balogha (35) za pokus o vraždu seniora (70) z Aše na Chebsku. Ten si zachránil život tím, že předstíral smrt.

Josef Balogh před Krajským soudem v Plzni Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

„Cože? Za co?“ vyhrkl obžalovaný muž, když se předseda senátu Jan Špeta při čtení rozsudku dostal k výši trestu.

Podle verdiktu Balogh vnikl loni v noci z 1. na 2. listopadu do domu Reinharda H. s úmyslem jej okrást. Na spícího důchodce nejprve zaútočil skleněnou lahvičkou, kterou ho několikrát udeřil do obličeje. Pak mu přitiskl polštář na hlavu.

„Máme tady ucelený řetězec nepřímých důkazů bez jediné trhliny, která by vyvolala pochybnost o vině obžalovaného,“ uvedl Špeta.

Upozornil především na výpovědi svědků, kterým se Balogh svěřil. „Ti věděli podrobnosti, které mohl znát jen pachatel,“ uvedl soudce.

Senior v Aši si předstíranou smrtí zachránil život. Pro lupiče, který ho dusil, chce žalobkyně 16 let vězení

Krimi

Obžalovanému přitížilo mimo jiné to, že se dopustil násilí na starším člověku. „Poškozeného nezabil jen proto, že předstíral smrt. Obžalovaný by jej byl schopen zabít jen proto, že potřeboval peníze na hraní automatů,“ dodal Špeta.

Seniorovi se v osudnou noc podařilo nepozorovaně otočit hlavu tak, že mu útočník místo na ústa s nosem tlačil polštář na ucho. „Přestal jsem se úplně hýbat, omezil dýchání a dělal mrtvého brouka,“ vypověděl Reinhard H.

Když Balogh nabyl přesvědčení, že muže udusil, sebral z místnosti krabičku s drobnými penězi a mobilní telefon, který vzápětí prodal v zastavárně. Důchodce ještě dlouhou dobu nehnutě ležel, dokud neměl jistotu, že už je útočník pryč. Pak šel za sousedy, kteří mu zavolali pomoc. Z útoku vyvázl „jen“ se zlomeným nosem.

Balogh to v domě dobře znal. V minulosti tam totiž bydlel se svou matkou. Před soudem tvrdil, že nic nespáchal. „Neměl jsem k tomu žádný důvod,“ tvrdil muž, který je podle tvrzení své matky závislý na alkoholu a drogách.

Balogh se na místě proti rozsudku odvolal.

Lupič přepadl seniorku ve spánku. Předstírala bezvědomí, ale přišla o cennosti

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám