Hlavní obsah

Seniora s demencí chtěl obrat o majetek nevlastní syn. Toho poslal soud na pět let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dvaasedmdesátiletý Zdeněk Pivoňka podepisoval na poště plnou moc nevlastnímu synovi Petru Dolanskému (43) k prodeji svého bytu a dalších nemovitostí v hodnotě několika milionů korun, neměl kvůli nastupující demenci vůbec tušení, k čemu se upisuje. Podle středečního rozsudku domažlického okresního soudu Dolanský zneužil chatrné zdraví seniora, aby jej připravil o veškerý majetek. Za podvod půjde na pět let do vězení.

Petr Dolanský u Okresního soudu v DomažlicíchVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

První plnou moc podepsal důchodce, který nyní pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných, na podzim 2021. Jednalo se o prodej bytu na Domažlicku, za který vyinkasoval Dolanský 1,5 milionu, a peníze použil pro svoji potřebu.

Další plnou moc, tentokrát k prodeji pozemků na Šumavě přes realitní kancelář, podepsal v létě 2022. K realizaci prodeji ale po zásahu soudu nedošlo a realitka stáhla nemovitosti z nabídky.

„Ke dni podpisu plných mocí trpěl poškozený duševní poruchou v podobě středně těžké demence, která jej významně ovlivňovala. Nebyl schopen vnímat a pochopit důsledky svého jednání,“ uvedl předseda senátu Jan Švígler.

Vymyšlená historka pomohla dvojici pachatelů okrást seniora o 80 tisíc korun

Vaše zprávy

„Dokonce během první návštěvy na poště nedokázal pracovnici za přepážkou říci, proč přišel, a vůbec nevěděl, o co se jedná. Protože úřednice kvůli pochybnostem odmítla plnou moc ověřit, odešel poškozený v doprovodu obžalovaného na jinou pobočku, kde podpis ověřili,“ dodal.

Podle soudu jiný než nepodmíněný trest nepřicházel v úvahu.

„Jednání obžalovaného lze označit za zcela zavrženíhodné. Nezdráhal se k řešení své finanční situace zneužít nejen blízkého člověka, ale především nemocnou osobu vysokého věku, které se zcela bez rozpaků pokusil prodat veškerý majetek v řádech milionů korun,“ vysvětlil soudce.

„A poté jej ponechal bez zcela jakéhokoliv hmotného zabezpečení napospas osudu, ačkoliv je naprosto zřejmé, že poškozený s ohledem na svůj špatný zdravotní stav potřeboval a do budoucnu bude potřebovat pomoc jiné osoby,“ dodal Švígler.

Upozornil také na to, že Dolanský vůbec nebral ohled na to, že se o poškozeného nemá kdo postarat, neboť jeho dcera je pro vážné tělesné postižení sama odkázána na pomoc druhých.

Možná by se dala pochopit pohnutka obžalovaného, kdyby z peněz umořil své dluhy. Ale on z nich nesplatil ani korunu
Soudce Jan Švígler

Soud také poukázal na to, že peníze za prodaný byt utrácel Dolanský za naprosto zbytečné nákupy elektroniky za desítky tisíc korun.

„Možná by se dala pochopit pohnutka obžalovaného, kdyby z peněz umořil své dluhy. Ale on z nich nesplatil ani korunu,“ pokračoval Švígler.

„Zneužil důvěry blízkého člověka, kterého se snažil zbavit veškerého majetku a poté naprosto bezohledně ponechal bez jakékoliv pomoci. To vše za účelem získat pro sebe finanční prostředky ke zvýšení svojí životní úrovně,“ doplnil.

Obžalovaný: Spekulace obžaloby

V odůvodnění rozsudku také zazněla kritika na realitní kancelář Čermák a jejího makléře Karla Nečinu, prostřednictvím kterého se obžalovaný snažil nemovitosti nevlastního otce prodat.

Je tristní, smutné a alarmující, že se na celé transakci podílela realitní kancelář, tedy profesionálové, kteří berou peníze za to, že všechno proběhne v nějakém souladu se zákonem
soudce Jan Švígler

„Je tristní, smutné a alarmující, že se na celé transakci podílela realitní kancelář, tedy profesionálové, kteří berou peníze za to, že všechno proběhne v nějakém souladu se zákonem,“ podotkl Švígler.

„I laik, osoba, která nemá medicínské vzdělání, musela vědět, že poškozený není schopen chápat, co se děje. Samozřejmě tady nelze nevidět, že realitní kancelář má provizi z uskutečněného prodeje,“ uzavřel předseda senátu.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Petr Dolanský u Okresniho soudu v Domažlicích

Sám Dolanský u soudu řekl, že jej mrzí, jak daleko celá situace zašla. „Nikdy to nebylo myšleno, že bych chtěl nikomu ublížit. Obžaloba je postavená na spekulacích,“ prohlásil obžalovaný.

Podle jeho obhájce Jaroslava Bellinga byl senior schopen posoudit, co dělá a co chce.

„Při podepisování plné moci pan Pivoňka chápal, o co se jedná. Poté, co začal mít zdravotní problémy, trval na tom, aby se nemovitosti převedly na mého klienta. Nechtěl s tím mít starosti,“ prohlásil Belling a na místě se proti verdiktu soudu odvolal.

Falešný bankéř připravil seniora na Jesenicku o téměř 300 tisíc korun

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám