Hlavní obsah

Senior ze Sokolovska prodával hlavu kriticky ohroženého medvěda

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Až tříletý trest vězení hrozí 68letému muži ze Sokolovska, kterého kriminalisté obvinili kvůli prodeji preparované hlavy kriticky ohroženého medvěda hnědého. Podle policie muž neměl pro obchodování udělenou výjimku. Zvíře ulovil zkraje 90. let, krátce před jeho zařazením na seznam chráněných druhů.

Foto: Policie ČR

Muže ze Sokolovska prodával hlavu ohroženého medvěda.

Článek

O případu ve středu informoval mluvčí policie Jakub Kopřiva, jeho kolegové muže obvinili z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

Podle vyšetřovatelů měl muž ulovit v roce 1992 v lesním závodě na Slovensku medvěda hnědého, na což měl tehdy povolenku.

Vášnivému entomologovi hrozí kvůli roháčům tři roky vězení

Krimi

„Za necelé čtyři měsíce po ulovení byl medvěd hnědý zařazen mezi kriticky ohrožené, zvláště chráněné druhy a od roku 1997 je rovněž i exemplářem přímo ohroženým vyhubením nebo vyhynutím,” upřesnil mluvčí.

Foto: Policie ČR

Obviněný muž podle policie ulovil medvěda hnědého v roce 1992.

Senior podle kriminalistů nabízel letos v srpnu na několika internetových portálech prodej preparátu hlavy tohoto exempláře na dřevěné podložce.

„Učinit tak měl i přesto, že neměl výjimku k držení a prodeji jedince zvláště chráněného druhu a výjimku ke komerčnímu nakládání s exemplářem přímo ohroženým vyhubením nebo vyhynutím,” popsal Kopřiva.

Celníci našli u cestujícího ve Varech loveckou trofej vlka

Krimi

O výjimku měl muž podle policie zažádat v roce 2004, kdy bylo uzákoněno, že k držení a prodeji i neživých jedinců zvláště chráněných živočichů je nutné udělení výjimky.

„Také je nutné mít výjimku v případě komerčního nakládání s exemplářem CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy - pozn. red.), neboť obchod s exempláři druhů zařazených do CITES je na území Evropské unie zakázán. O výjimku ovšem obviněný muž nezažádal,” dodal mluvčí s tím, že obviněnému hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám