Hlavní obsah

Vášnivému entomologovi hrozí kvůli roháčům tři roky vězení

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Vášeň a celoživotní zaujetí pro brouky přivedly 61letého entomologa z Královéhradecka do problémů se zákonem. Kriminalisté navrhli státnímu zastupitelství, aby muže obžalovalo z přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Foto: Policie ČR

Sbírka obviněného entomologa z Královéhradecka patří podle policie k největším v Evropě

Článek

„Muž jako vášnivý entomolog, který se zabývá sbíráním brouků od svých dětských let, nabízel přes internetový portál k prodeji preparované brouky chráněné podle zákona o ochraně přírody a krajiny spadající do kategorií kriticky ohrožených, přestože nevlastnil žádné zákonné povolení ani k držení těchto živočichů,“ uvedla v úterý policejní mluvčí Iva Kormošová.

Řidiče na dálničním přivaděči u Plzně ohrožovala kráva, musel ji uspat veterinář

Krimi

Při domovní prohlídce policisté zajistili sbírku, která se řadí mezi největší sbírky v Evropě. Policisté napočítali na 280 tisíc různých brouků.

Foto: Policie ČR

Policie navrhla obžalovat sběratele brouků

„Česká inspekce životního prostředí odborným zkoumáním ve sbírce našla více jak 600 chráněných brouků spadajících do výše uvedených kategorií ochrany. Dále našla dva preparované exempláře brouků druhu Roháčovití - Dynastes Satanas, kteří jsou chránění dokonce mezinárodní úmluvou CITES,“ dodala mluvčí.

Policie obvinila mladíka, že zkopal psa své přítelkyně. Zvíře uhynulo

Krimi

Entomologovi přesto, že některé chráněné brouky dostal, zdědil nebo je sbíral ne ze svého vlastního zájmu, ale vždy prý jako dokladový materiál související s průzkumem konkrétní lokality, hrozí až tříleté vězení.

Foto: Policie ČR

Entomolog měl ve sbírce podle policie kriticky ohrožené brouky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám