Hlavní obsah

Senior se ubránil napadení v České Lípě, lupiče srazil k zemi bicyklem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Nezvyklý, ale značně účinný způsob sebeobrany použil 79letý muž na kole v České Lípě, kde ho napadl 40letý recidivista. Ten po seniorovi vyžadoval deset korun, jinak mu hrozil zabitím. Seniora chytil za svetr a začal s ním cloumat, ten ale využil bicyklu, který zvedl a násilníka několikrát udeřil.

Foto: Policie ČR

Místo incidentu u stadionu v České Lípě

Článek

Incident se stal v pondělí krátce po 11. hodině u českolipského fotbalového stadionu v ulici Boženy Němcové.

„Devětasedmdesátiletý místní důchodce projížděl na kole u zadního vchodu do areálu, když se mu postavil do cesty agresivní o 39 let mladší muž, který na něj zakřičel: ‚Dej mi deset korun, nebo tě zabiju!‘,“ informovala ve středu o napadení mluvčí policie Ivana Baláková s tím, že násilník muže vzápětí chytil za svetr a začal s ním cloumat.

„Senior v pudu sebezáchovy použil na svou obranu jízdní kolo, zvedl ho, několikrát s ním pachatele udeřil, a ten pak upadl na zem,“ zmínila mluvčí.

Senior si vybral 20 tisíc z bankomatu, zloději ho povalili na eskalátoru a okradli. Daleko neutekli

Krimi

Napadený se tím ale vyčerpal, načež pustil kolo z ruky, čehož lupič okamžitě využil a ujel na něm neznámo kam. Senior pak přivolal přes tísňovou linku 156 strážníky, ke kterým se připojila i hlídka policie, a krátce po činu na podezřelého narazili v parku u řeky.

Po zadržení se ukázalo, že se jednalo o notorického zloděje s osmnácti trestními záznamy, navíc v podmínce.

Nadýchal 2,38 promile alkoholu, takže putoval nejdřív na policejní celu vystřízlivět, aby si následné obvinění z loupeže s trestní sazbou deseti let vězení vyslechl s čistou hlavou.

Soud podle Balákové poslal muže do vazby, důvodem byla obava z rizika, že by na svobodě v trestné činnosti nejspíš pokračoval.

Seniora sice incident stály v tu chvíli veškeré jeho síly, použil ale ukázkový způsob sebeobrany. Jedním z prvků trénovaných na kurzech sebeobrany bývá využití předmětů, které má člověk v momentě napadení po ruce.

Obvykle se procvičují efektivní údery třeba zavazadlem či svazkem klíčů, případ z České Lípy tak může být pro lektory bez nadsázky inspirací pro další položku do tréninkového programu.

Zloděj si povídal se seniorem na chodbě domu. Mezitím ho okradl

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám