Hlavní obsah

Senior se domníval, že mu s investicí radí Babiš. Přišel o milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Obětí podvodu pomocí umělé inteligence (AI) se stal dvaasedmdesátiletý muž z Olomouce. Naletěl na podvodné video. Domníval se, že mu na něm radí investovat známý politik. Reagoval na pokyny, až přišel o více než milion korun. Novinky o tom v pátek informovala policejní mluvčí Ivana Skoupilová. Podle zjištění Novinek podvodníci za pomoci AI použili Andreje Babiše.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Senior policistům sdělil, že koncem ledna letošního roku zahlédl na sociální síti reklamu, na které mluvil známý český politik a nabádal k investicím prostřednictvím jedné investiční platformy.

„Jelikož reklama vypadala věrohodně, muž neváhal a klikl na odkaz, který jej přesměroval na formulář, kde zadal svoje telefonní číslo. Seniora následně telefonicky kontaktoval muž s východoevropským přízvukem a přesvědčil jej k poslání registračního vkladu, s čímž souhlasil,“ uvedla mluvčí.

Následně si senior na pokyn pachatele nainstaloval do svého počítače program AnyDesk, o kterém si myslel, že přes něj spolu budou komunikovat. Ve skutečnosti se však jedná o program, který umožňuje vzdálený přístup k počítači.

Ze stokorun tisíce. Falešný Havlíček slibuje nemožné, pak důvěřivce obere

Bezpečnost

„Jakmile si poškozený nainstaloval tento program, neznámý muž jej nasměroval k přihlášení do internetového bankovnictví. Jelikož senior nepojal žádné podezření, stále pokračoval podle instrukcí pachatele, čímž mu tak nevědomky umožnil přístup do svého internetového bankovnictví,“ konstatovala Skoupilová.

Později si senior všiml převodu větších částek ze svých účtů a začal se vyptávat, pachatel byl ale pohotový a přesvědčil jej, že se jedná právě o ty investice. Poškozenému se začali ozývat i další muži, kteří jej neustále nabádali k dalším a dalším investicím.

„Jelikož po něm neustále chtěli další peníze, pojal podezření, že se stal obětí podvodníků, obrátil se na policii a celou věc nahlásil. Neznámí pachatelé v průběhu tří měsíců od začátku připravili důvěřivého muže o více než milion korun,“ poznamenala mluvčí.

Nejen Babiš. Na sítích se snaží obrat důvěřivce i falešný prezident Pavel

Bezpečnost

Senior byl podle ní pravděpodobně oklamán tzv. deepfake videem, jež se nezakládalo na pravdě a mělo nalákat co nejvíce důvěřivých lidí, kteří chtějí zhodnotit své peníze.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za které hrozí dle trestního zákoníku až osm let za mřížemi.

„Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby. Dále apelujeme na občany, aby si vždy důkladně ověřovali pravost informací. V dnešní době umělé inteligence musíme být ostražitější a nevěřit všemu, co vidíme,“ dodala Skoupilová.

Deepfaky útočí na Čechy a jsou stále reálnější. Je to časovaná bomba

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám