Hlavní obsah

Senior rozmlouval své vnučce partnera, ten ho ubodal i s družkou. Dostal 23 let

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na třiadvacet let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci Jaroslava Kafku (27), který předloni v červnu ubodal v Koněšíně na Třebíčsku dědečka své přítelkyně a jeho družku. Potvrdil tak verdikt, který vynesl Krajský soud v Brně. Proti němu se odvolal jak obžalovaný, který tvrdil, že se vražd nedopustil, tak i státní zástupce, který pro obžalovaného požadoval trest odnětí svobody v délce 25 let.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jaroslav Kafka u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

„Obě odvolání byla zamítnuta. Vrchní soud se ztotožnil s názorem krajského soudu s tím, že není třeba do jeho rozhodnutí zasahovat,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Obhájkyně žádala, aby byl mladík zproštěn obžaloby. Sám Kafka před vrchním soudem tvrdil, že se ničeho nedopustil. Prý by nebyl schopen ublížit příbuzným své přítelkyně. „Mám úctu ke starším lidem a nikdy bych jim nic neudělal,“ tvrdil mladík. Soud mu však neuvěřil.

Původně dostal o dva roky méně 

Vrchní soud se případem zabýval již podruhé. Původně dostal Kafka u brněnského krajského soudu 21 let vězení. Vrchní soud ale verdikt zrušil a nařídil, aby se krajský soud kauzou zabýval znovu a lépe se vypořádal s důkazy. Ten následně vynesl nový verdikt, kterým trest o dva roky vězení zpřísnil. Kromě vraždy potrestal mladíka i za porušování domovní svobody.

Důvodem vraždy mělo být to, že dvaasedmdesátiletý dědeček dívce vztah s Kafkou rozmlouval, protože mladý muž hodně pil. Kafka před činem nejprve mohutně popíjel v místní putyce a pak se po půlnoci vydal do domu seniorů, aby si s nimi všechno vyříkal. Otevřel mu dědeček, který se ho marně snažil vykázat z domu.

Opilý Kafka se naštval, sáhl po noži, který byl položený v chodbě domu, a důchodci zasadil 15 ran hlavně do krku, zad a hrudníku. Hluk probudil družku starého pána, která mu přiběhla na pomoc. I na ni mladík zaútočil a ubodal ji.

Umyl se v rybníku 

Po vraždě v domě rozházel věci, aby navodil dojem loupežného přepadení, a rychle se vrátil zpět do hospody. Od krve se přitom opláchl v blízkém rybníku. Z hospody nakonec odešel se svým otcem, který tam s ním seděl.

Muž se nejprve k činu přiznal, přičemž důležitou roli sehrál detektor lži. Pak ale tvrdil, že ho k doznání donutili policisté. Ti mu prý vraždu vsugerovali. Proti němu však svědčily pachové stopy v ložnici i to, že policisté podle jeho popisu našli nůž, a uvedl takové věci, které mohl znát jen pachatel.

Policejní vyšetřování dvojnásobné vraždy vyvolalo v malé vsi se zhruba pěti sty obyvateli pozdvižení. Protože si vyšetřovatelé nebyli dlouho jistí pachatelem a v domě obětí se našlo množství biologických stop, plošně odebírali vzorky DNA obyvatelům Koněšína.

Reklama

Související témata:

Související články

Ubodal prarodiče své přítelkyně, dostal 23 let

Výjimečný trest 23 let si v pondělí s hlavou schovanou v dlaních vyslechl sedmadvacetiletý Jaroslav Kafka. Ten před dvěma lety v červnu v Koněšíně na Třebíčsku...

Výběr článků

Načítám