Hlavní obsah

Vrchní soud zrušil trest za dvojnásobnou vraždu, upozornil na nalezený sekáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek v případu dvojnásobné vraždy v Koněšíně na Třebíčsku. Případem se bude muset znovu zabývat krajský soud. Ten původně uložil sedmadvacetiletému Jaroslavu Kafkovi za ubodání dědečka své tehdejší přítelkyně a jeho partnerky výjimečný trest 21 let. Podle senátu odvolacího soudu se krajský soud dostatečně nevypořádal s důkazy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jaroslav Kafka před soudem popřel, že by měl s vraždou cokoli společného.

Článek

"Rozsudek nemohl obstát, odvolací soud ho považuje za předčasný. Soud prvního stupně se dostatečně nevypořádal s fakty," uvedl předseda senátu Ivo Lajda. Soudci především poukázali na to, že byl zhruba měsíc po vraždě donesen nějakou osobou na policii nalezený sekáček. Ve spise však o něm není jediná zmínka.

"Nebyl předložen soudním odborníkům, ani k pachovým stopám. Nebyly na něm nalezeny žádné otisky prstů, což je zvláštní, když jej přinesla osoba na policii," uvedl Lajda. Soud se nyní bude muset zabývat, co se se sekáčkem stalo i vzdáleností místa, kde byl nalezen.

Pokud by se podle soudců zjistilo, že si sekáček vzal pachatel na místo činu, odrazilo by se to i na výši trestu. Na vraždu by se totiž v takovém případu připravil.

Soudci vrchního soudu poukázali i na nůž, kterým podle obžaloby Kafka své oběti ubodal. Policie jej našla na základě jeho popisu. Podle soudců byl však nožík dlouhý 15 centimetrů včetně rukojeti, některé rány však byly hluboké až deset centimetrů.

Lidem brali vzorky DNA

Vražda se odehrála v červnu 2012 pozdě v noci v rodinném domku, kde oběti žily. Podle obžaloby se Kafka vydal do domu podnapilý po návštěvě restaurace. Dvaasedmdesátiletému muži chtěl vyčíst jeho zásahy do vztahu s jeho vnučkou.

Zabušil na zadní vchod, a když muž otevřel, Kafka mu údajně zasadil sérii ran nožem do krku a hlavy. Potyčka vzbudila také mužovu partnerku. Kafka podle obžaloby ubodal i ji. V domě pak údajně rozházel věci, aby vyvolal dojem, že tam řádil zloděj. Poté se podle obžaloby vrátil do restaurace, po cestě se umyl v rybníku. Z hospody nakonec odešel se svým otcem, který tam seděl s ním.

Vyšetřování vraždy bylo dlouhé a náročné, kriminalisté odebrali lidem z Koněšína a okolí stovky vzorků DNA. Kafku, který patřil mezi podezřelé, posadili i na detektor lži. Teprve poté mu sdělili obvinění. Mladík se k činu nejdříve přiznal. Nakonec vše popřel a tvrdil, že byl pod tlakem policistů. Ti mu prý vraždu vsugerovali.

Proti němu svědčí pachové stopy v ložnici i to, že policisté na základě jeho popisu našli nůž. Proti původnímu rozsudku se kromě Kafky, který žádal zproštění nebo vrácení případu na krajský soud, odvolal i žalobce. Ten naopak požadoval vyšší trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám