Hlavní obsah

Senior při prohlídce štoly na Opavsku spadl do komínové šachty, poranil si mozek

– Opava
Právo, plk

S poraněním mozku a hlavy skončil v úterý odpoledne po pádu do štoly v lomu na Opavsku devětašedesátiletý muž. Záchranáři ho s těžkými zraněními přepravili do ostravské fakultní nemocnice.

Foto: Záchranná služba Moravskoslezského kraje

Seniora hasiči protáhli úzkou rourou.

Článek

Oznámení o poraněném muži v Mokřinkách dostali záchranáři po 17. hodině. „Muž se spolu s dalšími osobami nalézal uvnitř staré břidlicové štoly, zhruba 200 metrů od jejího vchodu. Podle svědků měl spadnout do komínové šachty z výšky okolo šesti metrů,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Pro záchranáře byl pacient nedostupný, o jeho vyproštění se proto museli postarat hasiči. „Postižený byl v době zásahu při vědomí, po vynesení ze štoly u něj zasahující lékaři zjistili poranění hlavy a mozku, nevyloučili ani možné poranění páteře. Muž byl ošetřen v rámci přednemocniční neodkladné péče a poté letecky transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava,“ informoval Humpl.

Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely pomohly se záchranou muže tři jednotky profesionálních hasičů, z toho dvě hasičské lezecké skupiny ze stanic v Opavě a Ostravě-Porubě.

„Hasiči se dostali ke zraněnému do jámy bez pomoci lezecké techniky, položili ho na speciální nosítka a nesli čtvrt kilometru břidlicovou podzemní štolou,“ sdělil s tím, že lano hasiči použili až na protažení nosítek se seniorem tři metry dlouhou a poměrně úzkou kovovou rourou u ústí štoly, která byla navíc šikmo položená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám