Hlavní obsah

Šéfové Kosteleckých uzenin obviněni ze stamiliónového tunelu

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Životními jistotami skoro 1500 zaměstnanců Kosteleckých uzenin otřáslo pět manažerů, kteří jsou podezřelí z vytunelování 200 miliónů korun ze společnosti. Policejní rada moravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality manažery obvinil před dvěma týdny ze zneužívání informací v obchodním styku.

Foto: Radovan Šťastný.

Eva Dřízgová Jirušová a Veronika Holbová.

Článek

"Podstatou trestné činnosti obviněných je, že za pomoci finančních majetkových transakcí odčerpávali finanční prostředky ze společnosti Kostelecké uzeniny ve prospěch jihlavského družstva, zabývajícího se obchodováním s masem a uzeninami. Kostelecké uzeniny, a.s. tak měly být poškozeny ve výši více než 200 miliónů korun," řekla v pátek Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Obviněným manažerům hrozí až 12 let vězení.

Vyšetřování dozoruje státní zástupkyně Lenka Fortelná z brněnského Krajského státního zastupitelství. K případu se nevyjádřila, protože bude v úřadu až příští týden. Vyjádření k tunelářům a stavu společnosti se nepodařilo v pátek získat ani ČTK. "Ředitel Kosteleckých uzenin Jiří Bambula je nyní na dovolené v zahraničí, vedení má poradu a mluvčí společnosti Vlaďka Pivoňková si vzala čas na vyjádření," uvedl v pátek zpravodaj ČTK.

Za podnikem stojí Agrofert

Továrna na uzeniny a konzervy byla v Kostelci založena v roce 1917. V roce 1992 se někdejší státní podnik po transformaci změnil v akciovou společnost Kostelecké uzeniny. Majoritní balík akcií drželo nejdříve družstvo řezníků a uzenářů, tedy zaměstnanci podniku. Za 12 let byly do rozvoje masozávodu investovány stamilióny korun. Mezi prvními vyhověl normám EU. Patří k největším zaměstnavatelům na Vysočině. Počet zaměstnanců se od vzniku a.s. ztrojnásobil na 1450 lidí. Podle posledních informací ČTK ze závěru roku je majoritním vlastníkem Kosteleckých uzenin obchodní družstvo Maso uzeniny. S tím se měl na přelomu roku propojit Agrofert holding.

Na spojení svých aktivit v oblasti zpracování masa se zástupci dohodli v listopadu. Integrační proces se kromě Kosteleckých uzenin měl dotknout i podniků Maso Planá a Masna Studená, které ovládá Agrofert. "Výsledkem mělo být kapitálově a tržně silné uskupení, které bude lépe čelit výzvám plynoucím ze vstupu země do EU," vysvětlila loni v listopadu ČTK smysl integrace Pivoňková.

Kostelecké uzeniny v roce 2002 utržily 4,1 miliardy korun. Firma zahájila výstavbu dalšího závodu na výrobu uzenin za 500 miliónů korun, na jehož vybudování získala investiční pobídku. Stavba by měla být dokončena do dvou let.

Majoritní podíl v potravinářských podnicích Maso Planá a Masna Studená drží a.s. Agftrading, která je součástí holdingu Agrofest. Skupinu Agrofest v roce 2001 tvořilo šest chemických podniků, 36 výrobních a distribučních firem v zemědělství, čtyři firmy potravinářské, tři obchodní podniky v zemědělství a pět firem obchodujících s chemickými komoditami. V čele holdingu stojí Andrej Babiš, který je považován za jednoho z nejvlivnějších mužů české ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám