Hlavní obsah

Šéfka US-DEU v Orlové má jít do vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Svérázné praktiky používala podle pátečního verdiktu Okresního soudu v Karviné podnikatelka a předsedkyně US-DEU v Orlové Jana Tolaszová. Svým osobním nepřátelům a konkurentům nechávala poškozovat automobily, například brzdné soustavy. Soud ji za to potrestal čtyřmi a půl rokem vězení.

Foto: Jiří Cysař

Tajemné podzemí

Článek

Obžaloba, kterou soud uznal v plném rozsahu, Tolaszovou vinila celkem z deseti případů. Nejzávažnějším bodem byl dva roky starý útok na šéfa investičního odboru místní radnice Petra Buru, jenž kritizoval práci firmy Formother, kterou Tolaszová vedla, a navrhoval ji vyřadit ze seznamu firem obesílaných do výběrových řízení na realizaci městských zakázek.

Úředník s útokem na svou osobu seznámil kolegy na radnici teprve koncem roku 2002, kdy již byla Tolaszová měsíc ve vazbě. "Někdo mi povolil přední kolo na mém osobním automobilu tak, že tři šrouby odstranil úplně a čtvrtý nechal na pár závitech. Navíc nařízl brzdovou hadičku na mém vozidle tak, že po několika sešlápnutích brzdová kapalina vytekla," řekl Bura při svém tehdejším vystoupení na městském zastupitelstvu v Orlové.

Kromě toho mu tehdy neznámý pachatel rozbil dlažební kostkou skla na automobilu a rozřezal všechny pneumatiky. "V tu chvíli jsem pochopil, že mi jde o zdraví, pokud neřeknu přímo o život," dodal Bura.

Agitace pomocí pervitinu

Kromě přiznání již odsouzených pachatelů, že ničit automobily je posílala právě Tolaszová, soud jako jeden z důkazů uznal také odposlechy hovorů obžalované, která přímo vybízela k odstranění šéfa odboru radnice a doslova řekla, že by bylo dobré, kdyby Bura skončil v nemocnici. Radila dokonce, že nejlepší by bylo na úředníka vzít kladivo, nebo železnou tyč.

Z hovorů dokonce vyplynuly další závažné skutečnosti, týkající se boje o křesla v městském zastupitelstvu v Orlové. Tolaszová v nahrávaných hovorech například zcela vážně hovořila o předvolební agitaci za ODS mezi místními narkomany a odměnách za účast ve volbách ve formě dávky pervitinu.

Strana čeká na pravomocné rozhodnutí

Tolaszová, která ve vazbě strávila asi pět měsíců, svoji účast na útoku proti úředníkovi od počátku popírá a proti dnešnímu verdiktu se na místě odvolala. Obžalobu, z níž vzešel rozsudek, označila za zcela vykonstruovanou s tím, že za ní stojí orlovská radnice.

"Byla jsem to já, kdo upozornil na úplatkářskou aféru na radnici v Orlové. Je to prostě pomsta," řekla bez bližších podrobností. Státní zástupkyně ale byla s rozsudkem spokojena a vzdala se odvolání.

Předseda krajské organizace US-DEU Zdislav Wantula Právu řekl, že případ považuje za velmi závažnou věc. "Očekávám, že paní Tolaszová z toho sama vyvodí závěry. Pokud ne, nemělo by to zůstat z naší strany bez odezvy. Ale protože se odvolala, bude nutné vyčkat na pravomocné rozhodnutí krajského soudu," řekl Wantula.

Reklama

Výběr článků

Načítám