Hlavní obsah

Šéf vězeňské služby Tregler odstoupil pod nátlakem

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček

Šéf vězeňské služby Jiří tregel ve středu rezignoval. Podle informací Práva odstoupil pod nátlakem a jeho konec nemusel být dobrovolný. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů mělo vedení ministerstva spravedlnosti již připravené rozhodnutí o jeho odvolání. Svým krokem tomu zřejmě jen předešel.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jiří Tregler

Článek

„Rozhodl jsem se z osobních důvodů v úterý večer a dnes jsem informaci předložil nadřízeným,“ oznámil ve středu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se k jeho odchodu ve středu nevyjádřil. Tiskový odbor ministerstva pouze vydal prohlášení, podle kterého Tregler i nadále zůstane zaměstnancem vězeňské služby, ale přejde na jinou pozici.

Právo se zajímalo o pozadí celé záležitosti a zjistilo, co mohlo být pravým důvodem Treglerova rozhodnutí.

Blažek ztratil trpělivost

Nad šéfem vězeňské služby prý držel ochrannou ruku ministr Blažek, ačkoliv o jeho sesazení dlouhodobě usiloval ministrův první náměstek Daniel Volák, který má na starosti i vězeňství.

To se již delší dobu potýká s nedostatkem peněz a ministerstvu ani vězeňské službě se problém přeplněných věznic a nedostatku dozorců nedaří řešit.

Důvěryhodný zdroj Právu řekl, že Blažek ztratil s Treglerem trpělivost až po nedávném nočním zásahu pracovníků vězeňské služby a vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve věznici Valdice, kde našli několik zbraní a mobilních telefonů.

Při razii ve Valdicích našla policie u vězňů nože a mobilyVideo: GIBS, Novinky

Tregler prý o akci neřekl Volákovi ani Blažkovi, kterému údajně volal sám premiér Petr Nečas (ODS) a podivoval se nad tím, že ho o tak velké věci šéf resortu spravedlnosti včas neinformoval.

Situace se pak měla vyhrotit na pondělní poradě vedení ministerstva.

Tregler údajně také požadoval po ministerstvu zhruba padesát miliónů korun, aby vězeňská služba mohla do konce letošního roku normálně fungovat.

Narazil jako Pospíšil

Jenže prý narazil u nového ekonomického náměstka ministra Radomíra Daňhela, který podle zdroje Práva Treglerovi údajně sdělil, že o tyto finance vládu žádat nebude.

Naposledy požadoval po vládě peníze kvůli hrozícímu kolapsu vězeňství někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), což pak bylo oficiálním důvodem pro jeho sesazení z funkce.

Tregler ve středu popřel, že by za jeho rezignací stály možné spory s ministerským náměstkem Volákem, který Právu ještě odpoledne tvrdil, že je třeba kvůli vyřešení situace ve vězeňství přijmout rázné systémové opatření uvnitř služby.

„Takto bych to neviděl, to určitě není žádný důvod pro mé rozhodnutí,“ poznamenal Tregler, který ve funkci působil od července 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám