Hlavní obsah

Šéf auditu ministerstva vnitra obviněn. Chovanec ho vyhodil

Právo, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Nový ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve čtvrtek odvolal šéfa odboru interního auditu ministerstva Petra Plaňanského. Reagoval tak na to, že policie Pláňanského obvinila kvůli tomu, že zřejmě kryl krádež mezi svými podřízenými. Odbor interního auditu má přitom hlídat dodržování zákonů a nakládání s veřejnými penězi v celém resortu vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Plaňanský se měl podle zjištění Práva snažit ututlat krádež necelých 400 tisíc korun, které podle policie ukradl ze služebního sejfu jeho zástupce Václav Chochol.

Pražští detektivové obvinili Plaňanského tento týden, podle nich se snažil zabránit Chocholovu stíhání tím, že přestože o celé události věděl, tak ji policii neohlásil a svého zástupce jen přinutil peníze vrátit.

Obvinění vysokého úředníka vnitra Právu potvrdil pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan s tím, že mu za to hrozí až tříleté vězení. „Mohu potvrdit, že v souvislosti s dřívějším obviněním konkrétního člověka z krádeže jsme včera doručili usnesení o zahájení trestního šestačtyřicetiletému zaměstnanci ministerstva vnitra pro trestný čin nadržovaní,“ uvedl Hulan.

Ve čtvrtek odpoledne pak nový ministr vnitra Milan Chovanec Plaňanského odvolal. „Nad bezúhonností člověka, který dohlíží na dodržování zákonných a interních předpisů, nesmí být sebemenší stín pochyb,“ vzkázal šéf resortu po svém mluvčím Pavlu Novákovi.

Podřízeného neochránil

Plaňanskému se přitom Chochola uchránit ani nepodařilo, jeho totiž policie z krádeže obvinila už na sklonku ledna. Právo v této souvislosti už předtím informovalo, že Chochol se kvůli statisícovým dluhům dostal do insolvence a čelí také exekutorům. [celá zpráva]

Ti po něm vymáhají zhruba 400 tisíc korun a právě podobný obnos, konkrétně 360 tisíc, měl Chochol podle informací Práva na pracovišti ukrást. Vzít je měl z trezoru v sekretariátu odboru, do kterého si je předtím coby soukromý obnos uložila asistentka Plaňanského Lidia Krejčová.

Řešení bez účasti policie

Když se celá věc provalila, vzal Plaňanský její řešení do vlastních rukou a podle zdrojů Práva ze zákulisí vnitra se snažil se vše zahladit tím, že se peníze vrátí výměnou za potvrzení od asistentky, že se nic neztratilo.

Krejčová ale podle všeho na rozdíl od Plaňanského, který v minulosti působil jako detektiv u elitního protimafiánského útvaru, policii kvůli celé události zalarmovala. Na jakékoliv otázky Práva v této souvislosti ale odpovídat odmítla.

Plaňanský přitom dříve kromě policie o skutečných událostech neinformoval ani vedení ministerstva a místo toho ho udržoval v přesvědčení, že se nic nestalo. Právo se např. už v polovině ledna na incident ptalo, ale úřad v oficiální odpovědi na základě informací od Plaňanského jakoukoli krádež popřel.

Sám Chochol už na vnitru nepracuje, odešel ke konci ledna. Dluhy podle jeho advokáta Martina Křivohlavého spadají do období kolem roku 2007, kdy ještě na ministerstvu nepracoval.

„Podle předpokládaných odhadů klient uspokojí v průběhu trvání oddlužení své věřitele ve stoprocentní výši, a to dokonce ještě před uplynutím zákonem stanovené pětileté lhůty,“ řekl k tomu před časem Právu Křivohlavý.

Chochol dříve pracoval jako učitel na českobudějovickém gymnáziu, na vnitro přišel za působení ministra Jana Kubiceho. Právě ten do úřadu přivedl i Plaňanského, kterému dříve šéfoval coby dlouholetý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám