Hlavní obsah

Účty ministerstva vnitra hlídá dlužník, po kterém jdou exekutoři

Právo, Patrik Biskup

V náplni práce má kontrolovat hospodaření na ministerstvu vnitra (MV). Jenže sám si nedokázal uhlídat ani vlastní peníze. Vedoucí analytického oddělení na odboru interního auditu a kontroly MV Václav Chochol (36) má podle zjištění Práva průšvih kvůli statisícovým dluhům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soud s ním na návrh věřitelů zahájil insolvenční řízení, část dluhu už také po něm vymáhají exekutoři.

Přitom zmíněný odbor patří podle směrnice MV mezi oblasti s rizikem výskytu korupčního jednání v rozhodovacím procesu v rámci celého resortu. Navíc zaměstnanci MV se musejí řídit etickým kodexem, podle kterého se mají v soukromém životě vyhýbat takovým činnostem, chování a jednání, které by mohly snížit jejich důvěru v očích veřejnosti, nebo dokonce zavdat příčinu k jejich vydírání.

Podle veřejně dostupných údajů z insolvenčního řízení má Chochol závazky u šesti věřitelů v celkové výši téměř milión korun, z toho zhruba 400 tisíc korun je vymáháno exekučně. Většinou se jedná o různé krátkodobé úvěry od roku 2007.

Z dalšího dokumentu, který je součástí insolvence, vyplývá, že si Chochol půjčoval peníze především na zlepšení životní situace, když ještě pracoval jako učitel. V té době pobíral jako vyučující na českobudějovickém gymnáziu 26 500 korun měsíčně, z půjček si pak kupoval hlavně věci běžné životní potřeby.

Dluh ještě před příchodem na vnitro

Příchodem na ministerstvo vnitra v červenci 2011 si Chochol výrazně finančně polepšil. V průměru pobírá přes 40 tisíc čistého, v některých měsících loňského a předloňského roku jeho plat díky prémiím překonal hranici i 60 tisíc korun. Do vedoucí funkce jej ustanovil v dubnu 2012 tehdejší ministr Jan Kubice.

Sám Chochol na dotaz Práva připustil, že dluhy má, ale odmítl to jakkoliv komentovat. „Obraťte se na mého právníka,“ sdělil Chochol. Tím je advokát Martin Křivohlavý. „Můj klient se nedomnívá, že by insolvenční řízení v jeho věci mělo mít jakýkoli vliv či význam na jím v současné době vykonávanou pracovní funkci na Ministerstvu vnitra ČR. Veškeré dluhy, a tedy původ celé úpadkové situace, vznikly ještě předtím, nežli vznikl jeho současný pracovní poměr,“ prohlásil Křivohlavý.

Podle něho podání insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení bylo nejlepší a nejekonomičtější variantou způsobu řešení Chocholovy majetkové situace.

„Podle předpokládaných odhadů klient uspokojí v průběhu trvání oddlužení své věřitele ve stoprocentní výši, a to dokonce ještě před uplynutím zákonem stanovené pětileté lhůty,“ uzavřel Křivohlavý.

Šéf oboru interního auditu a kontroly a Chocholův nadřízený Petr Plaňanský tvrdí, že o finančních problémech kolegy nic neví.

„Zeptám se ho na to. V tuto chvíli ode mne žádné vyjádření nečekejte,“ prohlásil Plaňanský, který dříve pracoval jako detektiv na Útvaru pro boj s organizovaným zločinem.

Předmětem činnosti zmíněného odboru je mimo jiné také kontrola příjemců dotací z rozpočtu ministerstva i z prostředků Evropské unie poskytnutých prostřednictvím ministerstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám