Hlavní obsah

Sedm let za zpronevěru peněz na bydlení

Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Po neuvěřitelných 37 hlavních líčení ukončil Krajský soud v Plzni případ zpronevěry a podvodu na klientech realitní agentury Zvonek, který se táhne už od roku 1997. Bývalého policistu a majitele agentury Jana Mikeše poslal na sedm let za mříže, neboť své klienty připravil o 12,6 miliónů.

Foto: Petr Hejna
Článek

Podle obžaloby jednačtyřicetiletý Mikeš prodal Zvonku směnky za 4,5 miliónů korun, které převzal v roce 1997 od Jana Vlasáka známého z případu nájemného vraha Kajínka. O několik měsíců později už jako majitel agentury vybral z jejího účtu přes osm miliónů, ale nepředložil žádné doklady, na co byly prostředky použity.

Kromě toho podvodně vylákal z jednoho manželského páru 6 miliónů korun na koupi domu v Mariánských Lázních. Manželé se však domu ani peněz nikdy nedočkali.

"Z účtu Zvonku zcela prokazatelně díky Mikešovi zmizelo minimálně 7,3 miliónu korun, které agentuře složilo 40 klientů na získání nových bytů," uvedl dnes v odůvodnění rozsudku předseda senátu Roman Dočkal, který Mikešovi zároveň zakázal na pět let činnost v oblasti obchodování s realitami a jiným zbožím.

Klienti naletěli na sliby o levném bydlení

Agentura Zvonek po velké mediální kampani, v níž nabídla finančně výhodný projekt získání bytů, začala v roce 1996 vybírat od zájemců zálohy řádově ve výši 100 až 600 tisíc korun, které měly posloužit na rekonstrukci bývalé ubytovny Vodních staveb v Plzni-Zátiší.

Řada klientů tak přišla o celoživotní úspory, což se zejména u starších lidí projevilo na zdravotním stavu. Soudce Dočekal je dnes odkázal na občansko právní řízení, ve kterém se mohou domoci zpět svých peněz.

 "Za vzniklou škodu by však měl zodpovídat nejen Mikeš, ale i první majitel Zvonku Jan Valeš. Vzhledem k promlčecí době však není nic ztraceno. K Mikešově tíži lze tak dávat jen již uváděných sedm miliónů korun, o něž agenturu poškodil," pokračoval Dočkal.

Mikeš se cítí nevinen

Dnešní verdikt není pravomocný. Mikeš se na místě odvolal. "Cítím se nevinen. Poškozeni jsou jak klienti, tak má osoba. Peníze byly utraceny v souvislosti s provozem agentury, já si žádné pro sebe neponechal," vyjádřil se po odchodu ze soudní síně Mikeš.

Související témata:

Výběr článků

Načítám