Hlavní obsah

Sedm let za plánované únosy dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ LÍPA

Na sedm let do věznice s ostrahou poslal v pátek českolipský okresní soud Zdeňka Hryščenka, který podle obžaloby vzal sedmileté dítě jako rukojmí, pokusil se o únos desetiletého dítěte a spáchal dvě loupeže. Hryščenko se proti rozsudku okamžitě odvolal.

Foto: Jef Kratochvíl

Článek

"Všechny důkazy svědčily proti němu. Jedinou polehčující okolností pro něj bylo, že se po zatčení úplně doznal," zdůvodnil výši trestu předseda senátu. Hryščenkovi hrozilo až deset let vězení.

Třiadvacetiletý recidivista z Hejnic na Liberecku se na své zločiny vyzbrojil plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Tvář si maskoval kuklou.

Podle výpovědi matek obě děti utrpěly šok a mají dodnes psychické problémy. Sedmileté Terezy se Hryščenko zmocnil ve spánku v Pihelu na Českolipsku v domě jejích rodičů.

Vnikl tam letos 15. ledna zhruba hodinu po půlnoci. Chtěl dívku věznit v připraveném úkrytu a vymáhat za ni výkupné půl miliónu korun. S dcerou byla v domě pouze matka. Když Terezu uslyšela plakat, vyběhla a Hryščenkovi ji vytrhla z náručí. Pachatel si nakonec vynutil vydání 4800 korun a 100 eur, což v přepočtu dělá přes 3000 korun. Matku připoutal k ústřednímu topení a zmizel. Podle znalce-psychologa s sebou Hryščenko Terezu neodvlekl, poněvadž dostal strach.

"Pokud by se mu podařilo dítě nepozorovaně unést, zanechal by v domě předem napsaný dopis. V něm rodičům vyhrožoval, že své dítě už nikdy neuvidí, když nezaplatí výkupné," uvedla státní zástupkyně.

Poprvé ho vyrušil otec Terezy

 Dům rodiny Hryščenko před zločinem pozoroval z křoví, aby nejprve zjistil, jestli jde o bohatou rodinu. Před 15. lednem se k nim dvakrát nepozorovaně vloupal špatně zajištěným oknem v prádelně a získal důležité údaje o místě plánovaného únosu a také o oběti. Terezu si chtěl vzít jako rukojmí již v noci z 1. na 2. ledna, ale vyrušil ho otec.

Hryščenko navíc v prosinci 2003 v nedaleké Skalici přepadl s plynovou pistolí brzy ráno dům dalších manželů. Vzal si tam do zástavy desetiletou Silvii a vyhrožoval matce únosem dítěte, pokud nedostane peníze.

Matka Silvie zavolala na pomoc svého osmapadesátiletého otce, Hryščenko se lekl, uloupil 400 korun a uprchl. Policisté Hryščenka zatkli 23. ledna. [celá zpráva]

Potřeboval peníze na útěk

Stíhají ho i kvůli rozsáhlým krádežím na Liberecku a Českolipsku. Okresní soud v Liberci navíc recidivistu letos v březnu potrestal za pohlavní zneužívání třemi roky vězení.

V době svých zločinů na přelomu roku v Pihelu a Skalici se skrýval před policisty, poněvadž po něm vyhlásili pátrání. Snažil se totiž uniknout před vyšetřováním svých předchozích trestných činů.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie zadržela nebezpečného únosce dětí

Údajně nebezpečného únosce dětí zadrželi v pátek českolipští policisté. Třiadvacetiletý muž z Liberecka vymámil od dvou matek vysokou finanční částku ještě...

Výběr článků

Načítám