Hlavní obsah

Policie zadržela nebezpečného únosce dětí

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ LÍPA

Údajně nebezpečného únosce dětí zadrželi v pátek českolipští policisté. Třiadvacetiletý muž z Liberecka vymámil od dvou matek vysokou finanční částku ještě než jejich děti odvedl. Policisté zároveň našli jeho skrýš, kterou pro další dítě přichystal.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

V pondělí to sdělila policejní mluvčí Ivana Baláková s tím, že muž je podezřelý z pokusu o braní rukojmí, loupeže, porušení domovní svobody, krádeže a poškozování cizí věci.

"Soud dnes vyhověl návrhu státní zástupkyně a uvalil na něj vazbu," doplnila Marta Baláková, okresní státní zástupkyně v České Lípě.

Kriminalisté zjistili, že mladík si rodiny předem tipoval a měl v úmyslu unést ještě třetí dítě. "K tomuto účelu zřídil a vybavil skrýš v obytném domě v České Lípě, která byla na dítě připravena. Za dítě pak měl v úmyslu požadovat výkupné půl miliónu," sdělila policejní mluvčí.

Podle státní zástupkyně si muž vybral Českolipsko poté, co tam strávil dovolenou. Dalším důvodem však bylo to, že ho hledali policisté na Frýdlantsku pro rozsáhlou majetkovou trestnou činnost.

S únoscem se prala o dítě

Podle policie muž nejprve v prosinci přepadl majitelku rodinného domu ve Skalici na Českolipsku. Se zbraní v ruce a maskovaný kuklou po ní žádal peníze a hrozil jí únosem dítěte. "Vystrašená matka mu vyhověla a peníze mu vydala," podotkla Baláková.

Asi o měsíc později se pokusil unést dítě z dětského pokoje v další vesnici. V obci Pihel se vloupal do rodinného domu, odkud chtěl odvést další dítě. "Vzal ho do náruče, ale potkal se s jeho matkou. Žena začala své dítě bránit, vytrhla mu ho z rukou, a aby jim neublížil, nabídla mu poměrně vysokou částku," popsala druhý případ mluvčí.

Policie, která se oběma případy intenzivně zabývala, nakonec získala stopy vedoucí právě k 23letému muži.

Související témata:

Výběr článků

Načítám