Hlavní obsah

Sedlák ošálil psychiatra. Chtěl znevěrohodnit posudek

Právo, Patrik Biskup

Prožívá nejkrásnější období, je šťastný a nic mu nechybí. Přesto po vyšetření u psychiatra odešel Jan Altman s diagnózou středně těžké deprese, pracovní neschopenkou a receptem na uklidňující prášky. Stačilo mu sehrát divadélko. Třiapadesátiletý farmář tím tento týden u domažlického soudu demonstroval, jak i naprosto zdravý člověk může lehce ošálit psychiatra.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Altman u soudu u jednoho z předcházejících soudních líčení

Článek

Chtěl tím znevěrohodnit lékařskou zprávu o psychické újmě veterinářky, kterou během kontroly zavřel do přívěsu pro dobytek a vozil kolem prasečáku. Tvrdil totiž, že si žena zdravotní následky vymyslela, aby mu u soudu přitížila.

Nechci zlehčovat práci lékařů, ale mám určité pochybnosti
Jan Altman, farmář

„Nechci zlehčovat práci těchto lékařů, ale mám určité pochybnosti o tom, zda pouze na základě informací od poškozeného dokážou s jistotou určit, zda skutečně trpí depresemi, nebo ne. Já se cítím fajn, nic mi není, a přesto po hodině a půl trvajícím vyšetření mně psychiatr diagnostikuje středně těžkou depresi a napíše mi neschopenku,“ prohlásil Altman s tím, že po vyšetření a vystavení neschopenky se lékaři přiznal.

„Omluvil jsem se mu a vysvětlili jsme si to. Ubezpečil jsem ho, že mi z toho neplynou žádné výhody,“ dodal Altman. Podle jeho obhájce Jaroslava Kozlera je lékař ve svých podkladech omezen na výlučně subjektivní údaje od vyšetřované osoby.

Zavřel kontrolorku z veterinární správy do dobytčáku, vyvázl jen s pokutou

Krimi

„V té chvíli nemá objektivní schopnost si tyto skutečnosti prověřit,“ reagoval Kozler.

Z Altmanovy výpovědi vyplynulo, že podvedeným psychiatrem je Viliam Janáč z Domažlic.

„Já to nechci nijak komentovat. Nevím, co říkal u soudu, já jsem u toho nebyl. Co se mezi námi odehrálo, si nechám pro sebe. Týká se to mé osoby. A jestli z toho budu mít polízanici? To strach nemám, zase tak jednoduché to není,“ prohlásil Janáč. Jak dodal, profese psychiatra není jednoduchá.

„Zřídka vám pacienti řeknou pravdu. Jako začínající psychiatr jsem sloužil v léčebně v Dobřanech. Tam jeden pán pořád vykřikoval, že je rád, že se zbláznil, že aspoň nemusí nic dělat. Já jsem se tehdy jako začátečník divil, proč tady je, když simuluje. Jenže on byl skutečně nemocný,“ uzavřel Janáč.

Po jízdě v dobytčáku se veterinářka sesypala, následek má určit znalec

Krimi

Altmana soud nakonec potrestal pětitisícovou pokutou za omezování osobní svobody, když kontrolorku z veterinární správy zavřel do dobytčáku a jezdil s ní po svém pozemku. Senát vzal v potaz i zprávu lékařů odborníků, podle kterých byl incident pro veterinářku traumatizujícím.

Poškozená u soudu uvedla, že musela navštívit psychiatra, protože trpěla úzkostmi a musela užívat antidepresiva. Po Altmanovi požadovala za psychickou újmu milion korun, což soud neakceptoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám