Hlavní obsah

Se známým se pohádal kvůli masu, pak ho mlátil zednickým kladivem

Na svého známého na ulici a na štamgasty v hospodě ve Štětí na Litoměřicku zaútočit zednickým kladivem, několik z nich zranil. Šestačtyřicetiletý Milan Bělčák čelí nyní u ústeckého krajského soudu obžalobě z pokusu o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Hrozí mu až dvanáctiletý trest.

Milan Bělčák čelí u ústeckého krajského soudu obžalobě z pokusu o těžké ublížení na zdraví a výtržnictvíVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Obžalovaný popíjel loni 22. května na břehu Labe s partou bezdomovců. Společně kouřili marihuanu a opékali špekáčky. Grilovací party skončila v okamžiku, kdy se její účastníci pohádali a poprali kvůli chybějícímu masu, které prý někdo schoval pod kameny u řeky.

Bělčák se šel poté uklidnit do hospody, kde podle svých slov pil pivo, které prokládal vodkou.

„Najednou jsem dostal půllitrem do hlavy. Začali jsme se rvát, číšník nás musel roztrhnout,“ vypověděl obžalovaný při dubnovém zahájení procesu. Napadnout ho měl jeden z aktérů sporu a následné rvačky u vody.

Bělčák se rozhodl, že se pomstí. Došel si do ubytovny pro zednické kladivo, které používal coby stavební dělník, a vydal se do města vyhledat muže, který ho napadl.

Jeden z předvolaných svědků ve čtvrtek vypověděl, že když muže Bělčák našel, jak vysedává na schodech na náměstí a s partou mladých lidí popíjí další alkohol, přistoupil k němu zezadu, vytasil kladivo a praštil ho do hlavy.

Poškozený pak začal před agresorem utíkat. „Honili se po náměstí. Když ho dostihl, začal ho kladivem mlátit,“ vypověděl svědek. Další svědkyně popsala incident téměř totožně.

Všichni dnes vypovídající svědci zároveň přiznali, že v době konfliktu byli značně zmoženi alkoholem.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Milan Bělčák čelí u ústeckého krajského soudu obžalobě z pokusu o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví.

Obžalovaný uštědřil podle obžaloby kladivem vážícím 920 gramů svému známému údery do hlavy, trupu a ruky. Mimo jiné mu zlomil nos, což si vyžádalo ošetření v nemocnici.

Bělčák poté z místa činu chladnokrevně odešel do nedaleké restaurace, kde podle obžaloby napadl další tři lidi. Do lokálu prý vstoupil se slovy: „Tak kdo má se mnou ještě problém?“

Jen shodou okolností podle žalobce Vladimíra Jana nikomu z napadených nezpůsobil kladivem vážnější zranění, které by je ohrozilo na životě.

Obžalovaný ale tvrdí, že kladivo použil jen jednou, když jím na náměstí praštil známého do ramene. „Kdybych někoho udeřil do hlavy, tak by byl mrtvý,“ poznamenal.

Ve vězení byl už dvakrát

Bělčák má za ublížení na zdraví za sebou už dva pobyty ve vězení. Poprvé dostal tři roky natvrdo, podruhé pak podmínku. Během ní ale selhal, a tak strávil ve vězení další tři roky.

Soudkyně Kamila Krejcarová odročila dnes hlavní líčení na 9. července, kdy by chtěla vyslechnout poslední dva svědky. Pokud nenastanou komplikace, mohl by ve stejný den padnout rozsudek.

Z vraždy na Jihlavsku obvinili 17letého narkomana. Zabíjel kladivem

Krimi

Výběr článků

Načítám