Hlavní obsah

Sanitářku soudí kvůli smrti pacientky, měla ji nechat udusit chlebem se salámem

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Kvůli smrti 80leté pacientky z plzeňské fakultní nemocnice, která zemřela loni v únoru poté, co se udusila jídlem, stanula ve středu před Okresním soudem v Plzni bývalá sanitářka Jitka Trhlíková (32). Ta podle státního zástupce měla ženě nacpat do úst chleba s máslem a nechat ji bez dozoru.

BEZ KOMENTÁŘE: Sanitářka u soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Obžalovaná před soudem řekla, že krajíc chleba nejprve zbavila kůrky a poté jej rozkrájela na osm kousků, které namazala máslem a obalila salámem. „Pacientka nebyla sama schopna jíst, tak jsem se rozhodla, že ji budu krmit. Paní to odmítala, odstrkovala mi ruku. Vysvětlila jsem jí, že musí jíst. Pak sama otevřela pusu, normálně kousala i polykala,“ vypověděla Trhlíková.

Když ženě dala poslední sousto do pusy, z pokoje odešla. „Předpokládala jsem, že to zvládne. Pak se z pokoje ozval tísňový signál. Když jsem za ní přišla, seděla a měla spadlou hlavu. Tak jsme zahájili oživování,“ dodala Trhlíková. U soudu zaznělo, že v minulosti už byla kázeňsky potrestána za hrubé chování k pacientovi. „Je mi to hrozně líto. Nikdy jsem paní nechtěla ublížit,“ dodala.

Policie obvinila sanitářku za smrt pacientky, měla ji udusit chlebem se salámem

Krimi

K nešťastné události došlo na pokoji interní kliniky. „Sanitářka nutila pacientku sníst chléb se salámem i přesto, že jí odstrkovala ruku a říkala, že nemá hlad. Přesto jí stravu opakovaně vložila do úst a poté odešla, ačkoliv pacientka měla plnou pusu a začala se dávit,“ uvedl státní zástupce Štefan Oravec.

Do pokoje se pak sanitářka vrátila až po spuštění tísňové signalizace spolupacientky a společně se zdravotní sestrou se snažily ženě poskytnout první pomoc. Oživit se ji už nepodařilo. „Bezprostřední příčinou smrti bylo udávení, když došlo k úplnému uzávěru dýchacích cest většími sousty jídla,“ uvádí lékařská zpráva.

Policisté obviněné sanitářce kladou za vinu, že jednala v rozporu se stanovenými postupy, které zakazují podávat pacientům jídlo přes jejich odpor. „V případě, že jsou krmeni, musí se sanitář před odchodem přesvědčit, že mají ústa prázdná,“ stojí v interních předpisech nemocnice.

Žena ve zlínské nemocnici zemřela po záměně vody za dezinfekci. Stíhán nikdo nebude

Krimi

Ředitel nemocnice Václav Šimánek po incidentu uvedl, že se jednalo o sanitářku, která vykonávala pomocné zdravotnické práce. Rezolutně však odmítl, že by se z její strany jednalo o brutální chování.

„To v žádném případě. Může to být i souhra nešťastných náhod. Musíme koukat na to, že šlo o velmi starou pacientku, která byla těžce nemocná, prakticky v poslední fázi svého života. Nechal bych to na soudních znalcích, kteří zpracují posudky v rámci policejního vyšetřování,“ řekl tehdy šéf nemocnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám