Hlavní obsah

Sadistické praktiky domluvené přes internet nejsou znásilnění, rozhodl Nejvyšší soud

Brno

Kvůli sadomasochistickým sexuálním praktikám smluveným přes internet nebude muž potrestán za znásilnění. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který nesouhlasil se zproštěním obžaloby. NS zdůraznil, že na všech praktikách se muž a žena předem domluvili na internetu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obviněnému předem odsouhlasila praktiky na hranici sadismu s příslibem, že mu ve všem vyhoví, že mu těch několik hodin bude po vůli úplně ve všem, že vše, co po ní požaduje, vydrží a nemá se o ni obávat," stojí v usnesení soudu. Až později žena tvrdila, že vzala souhlas zpět a že dávala najevo odpor. Podle NS jsou ale ženina tvrzení ohledně projevovaného odporu mlhavá a nejednoznačná.

Krajský soud v Ostravě původně poslal muže na sedm let do vězení, Vrchní soud v Olomouci jej ale zprostil obžaloby s odůvodněním, že mohl projevy nesouhlasu pokládat za součást „hry” a předem smluveného scénáře. Původní internetová dohoda zahrnovala také finanční odměnu 23 000 korun.

Nejvyšší státní zástupce však označil výklad vrchního soudu za neudržitelný. Poukázal na obecnou zkušenost, že internetové klábosení z bezpečí vlastního domova je plné siláckých výzev a nereálných fantazií.

Dobrovolně přišla na schůzku

„Domluva sadomasochistických praktik na chatu proto není schváleným a pro zúčastněné následně povinným scénářem,” stálo v dovolání. Žádná dohoda navíc nemůže podle Zemana omezit ženu v jejím svobodném rozhodnutí, zda a v jaké podobě svolí k sexu.

Podle NS je však čistě na účastnících internetové komunikace, zda domluvu z chatu uskuteční. Žena přišla na smluvenou schůzku a zprvu jednala podle mužových pokynů. Dala tak podle soudu najevo, že hodlá dohodu dodržet. „Pokud z toho za této situace obviněný vycházel, není v tom nic zásadně logicky chybného,” rozhodl NS.

Žena má podle informací obsažených v dovolání trvalé zdravotní následky, posttraumatická stresová porucha ji opakovaně přivedla do psychiatrické léčebny, dvakrát se pokusila o sebevraždu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám