Hlavní obsah

Mladík drsně připravil seniorku o všechny úspory. Měl jsem ji rád, vždy mi pomohla, řekl o ní

Celý život si Jiřina K. spořila na důchod. O všechny našetřené peníze ale 74letá seniorka přišla během necelých dvaceti minut a prožila u toho chvíle hrůzy, při kterých jí šlo o holý život.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Radim Dvořák v úterý u soudu

Článek

Loni v listopadu ji v domě v Nebílovech na jižním Plzeňsku přepadl ozbrojený narkoman Radim Dvořák (26). Nejprve jí lepenkou svázal ruce a přelepil pusu. Potom ženu s nožem u hlavy přinutil, aby se přihlásila přes mobilní telefon do internetového bankovnictví a odtud si převedl na svůj účet čtvrt milionu korun, což byly veškeré její úspory.

Obžalovanému přitěžuje, že se útoku dopustil vůči osobě vysokého věku a ze ziskuchtivosti
Martina Soudková, soudkyně

Podle úterního, zatím nepravomocného rozsudku Okresního soudu Plzeň-jih půjde recidivista za loupež na pět let do vězení. Během procesu Dvořák neprojevil žádnou lítost, ženě se při pohledu tváří v tvář ani neomluvil. „Obžalovanému přitěžuje, že se útoku dopustil vůči osobě vysokého věku a ze ziskuchtivosti. Jiný než nepodmíněný trest nepřipadal v úvahu,“ uvedla předsedkyně senátu Martina Soudková.

Lupič vnikl do domu násilím. Nejprve rozmlátil dveře od stodoly a odtud se dostal na dvůr.

Seniorka slyšela hluk zvenku a když otevřela dveře, vyřítil se na ni muž se sekerou a nožem v ruce. „Zahnal mě do chodby, kde jsem si musela sednou na bobíka. Pak mi zalepil ruce a pusu a chtěl, abych se přes mobil přihlásila do internetového bankovnictví. Přitom mi šermoval nožem před obličejem. Byla jsem vystrašená k smrti, a proto jsem ho poslechla,“ popisovala třesoucím se hlasem důchodkyně dramatické okamžiky.

Žena nacpala novorozeně do květináče a zasypala ho, aby zachránila vztah. Soud jí snížil trest

Krimi

Z chování lupiče podle svých slov měla strach, že by ji mohl zabít. „Řekl mi, že si převedl 10 tisíc korun. Pak mi ještě sebral peníze z peněženky. Nechal mě svázanou, zamkl dveře a při odchodu mě upozornil, aby se nedívala, kudy jde pryč. Po asi patnácti minutách jsem se z lepenky vymotala a běžela k sousedům pro pomoc,“ pokračovala důchodkyně.

Slzy se jí vedraly do očí, když mluvila o tom, jak dlouhou dobu peníze šetřila. „Teď nemám nic a s penzí sotva vyjdu. Manžel mi před pěti lety zemřel,“ dodala.

Peníze prohrál v automatech

Z obžaloby dále vyplynulo, že se přepadená žena s lupičem znala. „Seznámila mě s ním vnučka někdy před šesti lety. Nijak zvlášť jsme se nestýkali. Považovala jsem ho za slušného, normálního kluka. Co mi dokázal udělat, mě naprosto šokovalo. Dodnes jsem se z toho nevzpamatovala. Pokaždé, když si na to vzpomenu, celá se roztřesu,“ uzavřela.

Obžalovaný muž se před soudem k přepadení přiznal. Tvrdil ale, že žádný nůž u sebe neměl a nemohl tak s ním nikoho ohrožovat. „V ruce jsem držel jen sekeru, kterou jsem ale položil u dveří. Paní K. jsem řekl, aby si sedla na taburet v chodbě a varoval ji, ať nekřičí. Lepenkou jsem jí slepil ruce a ústa,“ vypovídal Dvořák. Pak seniorku podle svých slov požádal, aby přinesla mobil a přihlásila se na účet, ze kterého převedl peníze.

„Paní K. jsem měl rád. Vždy mi pomohla, když jsem potřeboval. Jsem závislý na drogách. Chci se léčit. Jednal jsem neuváženě,“ snažil se Dvořák sypat si popel na hlavu.

Většinu peněz z loupeže prý prohrál v automatech, se zbytkem pak poplatil část exekucí. „Nezbylo mi nic,“ prohlásil obžalovaný muž.

Podle znalce je Dvořák bezcitný a naprosto lhostejný vůči potřebám druhých lidí včetně blízkých osob. „Nepociťuje vinu a nedokáže se poučit,“ citovala soudkyně z posudku psychiatra.

Dvořáka dopadla zásahová jednotka dva dny po přepadení. V objektu, kde se ukrýval, objevili kriminalisté nelegální varnu pervitinu.

Seniorka roky platila podvodníkům pojistku za zemřelého syna

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám