Hlavní obsah

S hledáním 17letého mladíka pomáhal vrtulník, potápěči prohledávají Labe

Do hledání sedmnáctiletého mladíka z Přelouče na Pardubicku, který je pohřešovaný od 27. února, se ve středu poprvé zapojil i soukromý vrtulník. Při pátracích akcích pomáhá množství dobrovolníků. Akce koordinuje a svolává Lukáš Hlaváček, bratr ztraceného Šimona. Policejní potápěči prohledávali ve středu opět Labe.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pátrací akce po pohřešovaném Šimonu Hlaváčkovi

Článek

„Myslím, že tady ještě helikoptéra nebyla, nepátrala. Pomůže pročesat okolí seshora. Cítím se špatně, snažím se stále organizovat pátrání, pátráme už 16 dní, aktivně svolávám dobrovolníky, snažím se dělat maximum, abych bráchu našel,“ řekl Hlaváček.

Šimon se ztratil v pondělí v noci 27. února, byl v baru v Pražské ulici na narozeninové oslavě, po menší hádce odešel a od té doby ho už nikdo neviděl. Jeho bunda se našla u mostu zvaného Plyňák. Týmy většinou pátrají kolem Labe až do Týnce nad Labem, vydávají se i do širšího okolí. Podle Hlaváčka ze začátku hledala Šimona tak stovka lidí, teď chodí prohledávat terén kolem pěti desítek dobrovolníků.

Pilot s lehkým vrtulníkem Robinson R44 ve středu odpoledne přistál na tréninkovém fotbalovém hřišti, aby si domluvil s dobrovolnými hasiči trasu letu. Naplánovanou ji měl na hodinu a půl. „Rádi pomůžeme, když je to v našich silách. Vrtulník může zastavit přímo nad lokací, les prozkoumáme rychleji než hlídky. Můžeme vidět i s termovizí tepelnou stopu. Při pátrání můžeme letět hodně nízko,“ řekl pilot firmy Heli Czech Kamil Podolský.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný Šimon Hlaváček

Dobrovolní hasiči ze Zdechovic hledali Šimona opakovaně, mají člun, s nímž několikrát jezdili po Labi, dnes ho na pátrací akci přivezli znovu. S hledáním ztracených lidí mají zkušenost, řekli. „Už jsme hledali paní s alzheimerem u Kladrub nad Labem, našli jsme ji naštěstí živou někde v přírodním úseku Mošnice,“ řekl velitel Michal Rambousek.

Odešel z oslavy a už ho nikdo neviděl. Sedmnáctiletého kluka hledají už dva týdny

Krimi

Rambouskův kolega Daniel Malý přivezl v dodávce čtyřkolku a byl spojkou pro létající vrtulník. „Co máme za vhodnou techniku, to bereme, čtyřkolka se dostane všude, je rychlá,“ řekl Malý.

Hledat Šimona se dnes počtvrté vydal Michal Vágner. „Byl to můj první kamarád, kterého jsem si v Přelouči našel, když jsem se sem nastěhoval. Tři dny předtím, než se to stalo, jsme si povídali, byl úplně v pohodě,“ řekl Vágner. Zmizení mladíka ho psychicky paralyzovalo, první dny nemohl chodit ani do práce, tak se snaží aspoň zapojit do pátrání, dodal.

Přišli i lidé, kteří Šimona osobně neznali. „Jsem tady poprvé, člověk cítí, že může pomoci, je to sounáležitost, ztratil se mladý kluk. Je pořád nezvěstný, je to takový divný pocit,“ řekla Markéta Klčová z Přelouče.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pátrací akce po pohřešovaném Šimonu Hlaváčkovi

Šimona budou dál hledat dobrovolníci. Policie velké pátrací akce v terénu už opakovat nebude, podle policejní mluvčí Andrey Muzikantové policisté udělali maximum pro mladíkovo nalezení, ale bohužel se ho najít nepovedlo. Kriminalisté dále prověřují oznámení od lidí, oslovují mladíkovy kamarády a známé, uvedla Muzikantová dnes dopoledne. Lidé mohou volat na linku 158 nebo na telefon 974 562 012.

Odpoledne pak policie vydala na svém webu zprávu, že kvůli pohřešovanému Šimonovi a dalšímu pohřešovanému muži, kterému je 54 let, se policisté opět vydali na Labe a řeku propátrávají policejní potápěči. Hledaný starší muž je mongolské národnosti, naposledy byl viděn 4. února v pardubických Polabinách, uvedla v prohlášení policejní mluvčí Dita Holečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám